Całki!
pan Całka: Help me

CAŁKI!
| | x2 − 2x4√x3 + √x5 | |
∫ |
| dx |
| | 53√x2 | |
Poproszę o pełne rozwiązanie

Błagam.. Muszę to mieć na dziś <błagam>

Jestem zielony!
9 kwi 19:28
pan Całka: Czy ktoś to tu rozumie?!
9 kwi 19:34
Basia: Pomagam
9 kwi 19:34
pan Całka: Dzięki wielkie

Ten przykład jest dla mnie za trudnyy...
9 kwi 19:35
xpt: tak − kilka osób tutaj zna całki, i teraz będzie kto piwerwszy ten lepszym, znając życie
to jakieś basie, ety czy inne "roztrzaskiwaczki" zadań mnie wyprzedzą, bo z całkami aż
tak dobrze sobię nie radzę jak one ;)
9 kwi 19:35
xpt: Ano właśnie − o tym pisałem
9 kwi 19:35
pan Całka: xpt
Mam jeszcze jedno jak chcesz
9 kwi 19:36
9 kwi 19:37
Basia:
Pozamieniaj pierwiastki na potęgi.
n√x = x
1/n np.
4√x = x
1/4
Potem skorzystaj z działań na potęgach: (x
a)
b = x
a*b
| | A + B + C | | A | | B | | C | |
Potem zapisz swój ułamek |
| w postaci |
| + |
| + |
| |
| | D | | D | | D | | D | |
| | xa | |
Znowu działania na potęgach: |
| =xa−b |
| | xb | |
Rozbij na trzy całki.
9 kwi 19:38
tim: A to nie jest to samo co
2126?
9 kwi 19:40
Basia: xpt. to prościutka całka;

chcesz to licz, ja podałam wskazówki
9 kwi 19:41
Eta: Tak Timuś< dokładnie to samo

Działania na potegach, a później wzory na obliczenie całki

Mądry jesteś
9 kwi 19:42
Basia: To samo !
9 kwi 19:42
9 kwi 19:43
pan Całka: Basiu... dzięki

Dzięki twojej wskazówce wyszło tak jak w 2126
9 kwi 19:43
xpt: η − ale to ten sam przykład :P
W ogóle kiedy Jakub dodał całki ? Nie widziałem ich wcześniej ;P
9 kwi 19:44
tim: Eta... a ty co myślałaś

, że głupi? ^^
Ooo. Timuś, Tymuś
9 kwi 19:44
9 kwi 19:45
xpt: | | 1 | |
A ja tak dodam od siebie, że można od razu wyciągnąć |
| przed całkę, żeby się potem |
| | 5 | |
nie męczyć z pisaniem 10 razy tego samego ;
)
9 kwi 19:47
tim: Nie, no to był sarkazm

... Timuś, Tymuś

, żeś napisała xD
9 kwi 19:47
Basia: Nie tak dawno. Może miesiąc temu.Może trochę wcześniej.
9 kwi 19:47
Eta: Tak , xpt...... oczywiście można



!
9 kwi 19:49
Basia: Tim, to było bardzo pieszczotliwe !
Ty jesteś inne pokolenie i dlatego "nie czaisz" jak to było w naszych (Ety i moich)
czasach.
9 kwi 19:50
tim: Timuś?! Wiem, że pieszczotliwe

, moja "mamusia" tak czasem woła (Tymuś) i siostra jak
coś chce xD
Basiu... Moja mama chyba też pochodzi z "waszych" czasów xD
9 kwi 19:51
Eta:
Panie tim?....... myślę ,że nie gniewasz się na mnie?
9 kwi 19:51
tim: Za timuś?! Bardzo mi się podoba, i napisałem, że mama na mnie woła czasem

Eciu

PS. Niby za co

.. jestem młody... spokojnie... Nie jestem tak jak inni nastolatkowie..
<no comment>
9 kwi 19:53
Eta: Napisz coś?, bo mi smutno
9 kwi 19:53
Basia: Masz dorosłą siostrę czyli całkiem możliwe.
9 kwi 19:54
tim: No my sis: 25 lat

, a ja dokładnie 14 lat i
6773 roku xD
My mum: 50 lat xD
9 kwi 19:56
tim: Eta.. nie smuć się
9 kwi 20:06
tim: Eta... Od kiedy znowu nie jesteśmy na ty? <pan?>
9 kwi 20:09
Basia: No to mama jest "z naszych" czasów. Dlatego Tim taki dobrze wychowany !
9 kwi 20:18