LOg
MIckej:
Zadanie za 7 pkt dlatego pisze

bo mi sie wydaje że robię błąd albo ono jest za proste

Nieskończony ciąg geometryczny (a
n) jest zdefiniowany wzorem rekurencyjnym:
a
1=2
a
n+1=a
n*log
2(k−2) od razu zakładamy k>2
dla każdej liczby naturalnej n≥1. Wszystkie wyrazy tego ciągu są rożne od zera. Wyznacz
wszystkie wartości parametru k, dla których istnieje suma wyrazów nieskończonego ciągu
(a
n).
No i ja to robię tak
Aby istniała suma nieskończonego ciągu geometrycznego (a
n) musi zachodzić warunek
|q|<1 gdzie q to iloraz tego ciągu
| | a2 | |
q= |
| gdzie a1=2 a2=2*log2(k−2) |
| | a1 | |
no to mamy takie coś
| | 2*log2(k−2) | |
| |
| |<1 2 w module się nam skracają i zostaje nam takie cudo |
| | 2 | |
log
2(k−2)<1 log
2(k−2)>−1
i teraz moja prośba o to żeby ktoś mi powiedział czy dobrze to zrobiłem
9 kwi 17:22
b.: jest dobrze
w przedostatnim wierszu masz ... < 1 lub ...>−1, prawda?
9 kwi 17:37
b.: ojej, pomyłka, masz
oraz
9 kwi 17:37
MIckej: no tak
9 kwi 17:39
Bogdan:
Dobrze.
|log2(k − 2)| < 1
−1 < log2(k − 2) < 1
log2(12) < log2(k − 2) < log22
Na podstawie monotoniczności funkcji logarytmicznej otrzymujemy:
12 < k − 2 < 2 => 52 < k < 4
To są dopiero założenia
9 kwi 17:39
MIckej: to co tutaj jeszcze dodatkowo trzeba zrobić

ja myślałem że jak napisze że
k∈(5\4;4) to koniec zadania
9 kwi 17:49
Basia: To co sam napisałeś na początku: k>2
9 kwi 17:58
Bogdan:
To ile wynosi k?
9 kwi 18:03
heh: no to 5\4 jest większe od 2

no to k jest z tego przedziału
| | 5 | |
( |
| ;4) zle mysle  |
| | 4 | |
9 kwi 18:28
Bogdan:
?
9 kwi 18:36
Bogdan:
Ostatnia moja wyczerpująca uwaga (w postaci ?) dotyczy heh
9 kwi 18:37
9 kwi 18:38
Bogdan:
| | 1 | |
no właśnie Basiu i oczywistą oczywistością jest fakt taki, że liczba 1 |
| jest
|
| | 4 | |
większa od liczby 2, przynajmniej dla
heh
9 kwi 18:59
9 kwi 19:02
9 kwi 19:05
Bogdan:
Witam Eto.
Ładne, mówiąc świątecznie, mamy pisanki
9 kwi 19:10
Bogdan:

A jak zwykle zaczął
Mickej
9 kwi 19:11
9 kwi 19:11
Eta: Mickeja już znamy


..... lubi robić takie " cmyki"
9 kwi 19:13
Eta: Bogdan?.... jak pisze się te pogrubienia na "czarno"
9 kwi 19:14
Basia: [ P [ tekst ]] bez spacji
9 kwi 19:15
Eta: Basiula Basia
9 kwi 19:16
9 kwi 19:18
Mickej: no trochę mi zeszło

ale zadanie zrobiłem dobrze
9 kwi 20:23
xpt: [P[dokładnie tak, jak Basia mówi]] ← jak to skopiujesz to otrzymasz:
"dokładnie tak, jak Basia mówi"
9 kwi 20:25
tim: A czemu nie ten teges? xD
9 kwi 20:27
Basia: xpt jak wyłączasz działanie tych nawiasów [ [................] ] ?
9 kwi 20:29
xpt: Basiu − jest kilka możliwości, na przykład wstawienie pustego linku
[
[
[
]
]
], albo i wstawienie pustego wyrażenia U
{}{} bądź też wstawienie
nawiasów klamrowych w indeksie górnym lub dolnym takiego oto wyrażenia "{}"
Innymi słowy zmuszam skrypt do wstawienia innego skryptu w ten sposób, by nie mógł
wykonać skryptu, którego ja nie chcę, żeby wykonywał.
To działa podobnie do kolorowania ułamka − nie da się, prawda ? trzeba pokolorować osobno
liczik i mianownik, ale kreska ułamkowa jest
niekolorowalna.
Ale zagmatwałem
9 kwi 20:47
tim: [P [dokładnie tak, jak Basia mówi]] A to np. jak?
9 kwi 20:48
tim: xpt mów
9 kwi 20:55
xpt: nawias kwadratowy otwierający
litera P
podkreślnik
znak {
znak }
znak [
fraza
dwa nawiasy kwadratowe zamykajace
9 kwi 20:56
9 kwi 20:57
Basia: Nie działa mi !
9 kwi 20:59
Basia: [P[aaaaaaaaaaaaaaaaaa]]
jednak działa !
9 kwi 21:00
tim: [ P __ { } [ fraza ]]
BEZ SPACJI
9 kwi 21:01
tim: No
9 kwi 21:01
xpt: spróbuj [P
[z
[]][fraza]]
gdzie [] to [ ]
9 kwi 21:01
Basia: [C Już jesteśmy mądrzy. Prawda Tim?]]
Już jesteśmy mądrzy. Prawda Tim?
9 kwi 21:02
xpt: To napisz teraz U{}{}
9 kwi 21:04
Basia: Dziękujemy xpt
[N[Dziękujemy xpt]]
9 kwi 21:04
tim: No jasne
9 kwi 21:05
Basia: to sztuczki z html−u ?
9 kwi 21:05
xpt: Nie, nie da się tutaj wpisywać html'u
A przy najmneij kod html nie jest interpretowany przez przeglądarkę

bo na przykład wpisując <HR> powinno się uzyskać
a wychodzi "<HR>" ;
P
9 kwi 21:08
9 kwi 21:08
Basia: | | | |
[P |
| [a po ułamku wyszła mi spacja]] |
| | | |
9 kwi 21:10
Basia: Jeszcze raz
dziekujemy
9 kwi 21:13
...: superrrrr
9 kwi 21:37
xpt: chodziło o to, by napisać coś w ten sposób by pokazało się w tekście "U{}{}" ;)
9 kwi 21:41