ciąg arytmetyczny
Kasia: Samochód Sp jadący pod górę, w pierwszej sekundzie pokonał 25 m, a w każdej następnej
o pół metra mniej niż w poprzedniej. W tym samym momencie, gdy Sp rozpoczął podjazd,
zjazd z góry rozpoczął samochód Sz, będący w odległości 360 m od Sp. Samochód
Sz w pierwszej sekundzie przebył drogę 9 m, a w każdej następnej o 2 m więcej niz w
poprzedniej. Jaką odległość pokonał samochód Sp od chwili minięcia z samochodem
Sz?
9 kwi 13:51
Basia: Podpowiadam
9 kwi 16:04
Basia:
Droga pokonywana przez
Sp w czasie kolejnych sekund to ciąg arytmetyczny, w którym:
a
1=25
r
a=−0,5
Droga pokonywana przez
Sz w czasie kolejnych sekund to ciąg arytmetyczny, w którym:
b
1=9
r
b = 2
Droga pokonana przez
Sp do chwili spotkania to:
San
| | a1+an | | a1+a1 + (n−1)*ra | | 2a1 + (n−1)*ra | |
San = |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2*25 + (n−1)*(−0,5) | | 50 − 0,5n + 0,5 | | 50,5 − 0,5n | |
San = |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Sa
n = (−0,25n + 25,25)*n
Sa
n = −0,25n
2 + 25,25n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Droga pokonana przez
Sz do chwili spotkania to:
Sbn
| | b1+bn | | b1+b1 + (n−1)*rb | | 2b1 + (n−1)*rb | |
Sbn = |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2*9 + (n−1)*2 | | 18 + 2n − 2 | | 16 + 2n | |
Sbn = |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Sb
n = (8+n)*n
Sb
n = n
2 + 8n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Sa
n+Sb
n = 360
podstaw za Sa
n i za Sb
n i rozwiąż równanie kwadratowe z niewiadomą n
pamiętaj, że n∈N
+
po wyliczeniu n podstaw za n do Sa
n, bo to jest Twoja szukana droga
9 kwi 16:19
Kasia: hmm.. Dzięki...

okazuje się ze byłam na finiszu, tylko brakowało mi ostatniego
równania... Dziękuje i pozdrawiam
9 kwi 16:31
Kasia: Jednak okazuje się, że to nie jest to dobre rozwiązanie... szkoda

moja ciekawość nie
została zaspokojona
9 kwi 16:41
xpt: Kasiu − mówisz o swoim rozwiązaniu, czy o rozwiązaniu zaprezentowanym przez Basię? Bo to
równie można interpretować
9 kwi 16:54
Kasia: Ani moje, ani Basi... A co? Może masz jakiś pomysł, cio?
9 kwi 20:16