Rysunek zaraz narysuję
Przemek: Na rysunku przedstawiono prostokątny trójkąt równoramienny ADC i prostokątny trójkąt ABC.
Przyprostokątne trójkąta ADC mają długości 4 cm , a kąt ABC ma miarę 30o
9 kwi 15:39
Przemek:
9 kwi 15:41
xpt: Co trzeba zrobić w tym zadaniu ?
9 kwi 15:43
Przemek: oblicz pole i obwód trójkąta DBC
9 kwi 15:43
clover: I co mamy tutaj obliczyć...?
9 kwi 15:44
Przemek: pole i obwód trójkąta DBC
9 kwi 15:45
clover: Ok. No więc:
Najpierw obliczamy bok CD, z tw. Pitagorasa: a2+b2=c2, czyli 42+42=√32 = 4√2
Następnie, korzystamy z własności trójkąta prostokątnego. Bok AC to będzie "a", CB = 2a,
natomiast AB = a √3.
Aby policzyć DB, od a√3 musimy odjąć bok AD, czyli 4.
Czy z policzeniem pola i obwodu poradzisz sobie, czy obliczenia też zrobić...?
9 kwi 15:51
xpt: Jest prostzy sposób, niż twierdzenie pitagorasa.
Jeżeli Trójkąt jest prostokątny i równoramienny, to jest to połowa kwadratu, a jeśli ma
kąty 30
o, 60
o, 90
o, to jest to połowa trójkąta równobocznego.
Z połowy kwadratu:
Odcinek |CD| jest przekątną tego kwadratu.
Z połowy trójkąta równobocznego:
Odcinek |AB| jest wysokością trójkąta równobocznego.
| | 1 | |
Odcinek AC, jest połową boku ( |
| a). |
| | 2 | |
Odcinek |BC|, jest bokiem trójkąta równobocznego.
Resztę można łątwo wyliczyć, z tych własności co tutaj podałem, teraz tto już tylko
podstawiać do wzoru i podać wynik

Jeśli czegoś nie rozumiesz, to
pytaj ;
)
9 kwi 15:56
Przemek: tak, wielkie dzieki za pomoc. Bo zawsze mam problem zwiazany z tymi wlasciwosciami
trójkątak.
9 kwi 15:57
Przemek: dziekuje wam.
9 kwi 15:58
xpt:

A tutaj rysunek ;
)
Tylko D mi się nie zmieścilo, bo za małe trojkąty zrobiłem ;
P
9 kwi 16:00
Przemek: a mozesz mi napisac jakie sa wlasciwosci trojkatow

jak napisal Clover"Bok AC to będzie "a", CB = 2a, natomiast AB = a √3."
9 kwi 16:08
xpt: Wszystko na temat trójkątów znajdziesz pod tym linkiem:
i17
9 kwi 16:14
9 kwi 16:17