matematykaszkolna.pl
Rysunek zaraz narysuję Przemek: Na rysunku przedstawiono prostokątny trójkąt równoramienny ADC i prostokątny trójkąt ABC. Przyprostokątne trójkąta ADC mają długości 4 cm , a kąt ABC ma miarę 30o
9 kwi 15:39
Przemek: rysunek
9 kwi 15:41
xpt: Co trzeba zrobić w tym zadaniu ?
9 kwi 15:43
Przemek: oblicz pole i obwód trójkąta DBC
9 kwi 15:43
clover: I co mamy tutaj obliczyć...? emotka
9 kwi 15:44
Przemek: pole i obwód trójkąta DBC
9 kwi 15:45
clover: Ok. No więc: Najpierw obliczamy bok CD, z tw. Pitagorasa: a2+b2=c2, czyli 42+42=32 = 42 Następnie, korzystamy z własności trójkąta prostokątnego. Bok AC to będzie "a", CB = 2a, natomiast AB = a 3. Aby policzyć DB, od a3 musimy odjąć bok AD, czyli 4. Czy z policzeniem pola i obwodu poradzisz sobie, czy obliczenia też zrobić...?
9 kwi 15:51
xpt: Jest prostzy sposób, niż twierdzenie pitagorasa. Jeżeli Trójkąt jest prostokątny i równoramienny, to jest to połowa kwadratu, a jeśli ma kąty 30o, 60o, 90o, to jest to połowa trójkąta równobocznego. Z połowy kwadratu: Odcinek |CD| jest przekątną tego kwadratu. Z połowy trójkąta równobocznego: Odcinek |AB| jest wysokością trójkąta równobocznego.
 1 
Odcinek AC, jest połową boku (

a).
 2 
Odcinek |BC|, jest bokiem trójkąta równobocznego. Resztę można łątwo wyliczyć, z tych własności co tutaj podałem, teraz tto już tylko podstawiać do wzoru i podać wynik emotka Jeśli czegoś nie rozumiesz, to pytaj ;)
9 kwi 15:56
Przemek: tak, wielkie dzieki za pomoc. Bo zawsze mam problem zwiazany z tymi wlasciwosciami trójkątak.
9 kwi 15:57
Przemek: dziekuje wam.emotka
9 kwi 15:58
xpt: rysunekA tutaj rysunek ;) Tylko D mi się nie zmieścilo, bo za małe trojkąty zrobiłem ;P
9 kwi 16:00
Przemek: a mozesz mi napisac jakie sa wlasciwosci trojkatow jak napisal Clover"Bok AC to będzie "a", CB = 2a, natomiast AB = a √3."
9 kwi 16:08
xpt: Wszystko na temat trójkątów znajdziesz pod tym linkiem: i17
9 kwi 16:14
N: 2280 <−− Przemek
9 kwi 16:17