prosze o pomoc??
tomek: W trapezie równoramiennym kąt ostry ma α=60 stopni,a ramie 4cm.Na dłuższej podstawie
zbudowano trójkąt równoboczny o boku równym tej podstawie ,tak,że otrzymano
pięciokąt.Wiedząc,że obwód tej figury wynosi 31cm oblicz pole trapezu.
9 kwi 19:55
tomek: czemu moje zadanie jest dwa razy,prosze o pomoc na tym poście..
9 kwi 19:56
tim: Pomogę.
9 kwi 19:57
tomek: ok
9 kwi 19:58
tim:

Mamy dany pięciokąt.
x = bok trójkąta równobocznego = dolna podstawa
y = góra podstawa
4 = krawędź.
Wiemy, że zaznaczone 2 kątów ma po 60
O.
z są to odcinki między wysokościami trapezów a krawędziami bocznymi.
Korzystamy z zależności
2280 lub trygonometrii i obliczamy z = 2.
Więc:
x = y + z + z
x = y + 2z
y = x − 2z
Obwód pięciokąta:
x + x + 4 + 4 + x − 2 * 2 = 31
3x = 27
x = 9
Mamy:
krawędź dolna = 9
górna = 5
h = [z trygonometrii] = 2
√3
Podstawiasz do wzoru i obliczasz.
9 kwi 20:02
tomek: ok zaraz spróbuje
9 kwi 20:05
tim: Poproszę o sprawdzenie.
9 kwi 20:05
tomek: pole mi wyszło 14√3 możesz sprawdzić czy dobrze
9 kwi 20:06
tim: Tak jest dobrze

Napewno
9 kwi 20:07
tomek: ok dzięki
9 kwi 20:08
xpt:

Tim − nie uważasz, ze czwórka taka jak ta po lewej jest bardziej czytelna ?
9 kwi 20:13