dziedzina
Anka: wyznacz dziedzinę wyrażenia:
9 kwi 13:38
Eta: Podpowiadam
9 kwi 13:39
tim: 1) Pod pierwiastkiem ≥ 0
2) W mianowniku ≠ 0
3) W mianowniku, pod pierwiastkiem > 0
Pokażę b)
zał.
27 − 3x2 > 0
9 − x2 > 0
x2 − 9 < 0
(x−3)(x+3) < 0
−3 < x < −3
Df x ∈ (−3,3)
9 kwi 13:41
tim: Oj Soryy Eta

Zapomniałem napisać.
9 kwi 13:41
Eta:
Koniecznie trzeba wiedzieć ,że:
√a to a≥0 −− jeżeli występuje w liczniku
jezeli
√a −− w mianowniku to a>0, bo mianownik nie może być = 0
zatem do a) i do b)
zapisz i podaj załozenia , czekam
9 kwi 13:42
Anka: czyli
a) −4x
2+3x+1≥0
√Δ=5
x
2=1
x
2+8x+9>0
i tu mi wychodzi x
1=−4+
√7 ?
x
2=−4−
√7

i co z tym zrobić?
9 kwi 13:57
tim: Napewno taka delta wyjdzie? √7?
9 kwi 14:07
Eta:
Anka

w a) x
1 = −
14 zatem x€<−
14, 1>
wybierz teraz część wspólną, bo jednocześnie
muszą być spełnione obydwa warunki:
czyli x€<−1/4, 1>
i x€ [( −∞, −4 −
√7) U{ −4 +
√7,∞)]
zaznacz na osi i wybierz cz. wspólną i to będzie D
9 kwi 14:08
Anka: no jak znam życie to w czymś sie pomyliłam i nie wiem w czym
9 kwi 14:09
tim: Dobra.. już wiem

Wyjdzie xD
9 kwi 14:09
Eta: Jest ok

... Δ= 28 więc
√Δ = 2
√7
tak ma być

czyli x
1 i x
2 masz policzone dobrze!
9 kwi 14:10
Anka: z tym P{7} jest dobrze tak? bo może sie w obliczeniach pomyliłam
| | 1 | |
zrobiłam rysunek i wyszło mi że część wspólna to< − |
| ;7>  |
| | 4 | |
9 kwi 14:13
Anka: dobra dziękuje bardzo
9 kwi 14:14
9 kwi 14:15
Anka: oj źle napisałam bo myslałam o pierwiastku z 7
9 kwi 14:20
Anka: a jeśli mam w mainowniku √x2+1 to wtedy x2+1>0
czyli wtedy Δ jest ujemna wiec moge napisac że brak pierwiastków?
9 kwi 14:26
Eta: Tak:0 wtedy jak brak pierw. to D =R
9 kwi 14:27
N: Czasami można zauważyć

:
x
2 + 1 >0
x
2 > −1
A wiadomo, że kwadraty wszystkich są dodatnie

, więc D = R
9 kwi 14:29
Eta: wyrażenie x2 +1 >0 <=>x€R
( bo cała parabola leży nad osią OX
9 kwi 14:29
Eta: Tak dokładnie, nie ma sensu przenosić na drugą stronę tej jedynki
9 kwi 14:30
fuck: √1/4
9 kwi 20:22
9 kwi 20:23