Tą bryłą będzie ośmiościan składający się z dwóch ostrosłupów "sklejonych" podstawami.
To co na rysunku zaznaczyłam (1) to podstawa tych ostrosłupów.
Wierzchołkami będą środki ścian: przedniej i tylnej.
Wszystkie krawędzie tego ośmiościanu mają taką samą długość x.
Odcinki y i y leżą w płaszczyznach prostopadłych i mają punkt wspólny są więc do siebie
prostopadłe, stąd
x2 = y2+y2
x2 = 2y2
| d | ||
y = | gdzie d − przekątna kwadratu o boku a=1 | |
| 2 |
| √2 | ||
y = | ||
| 2 |
| √2 | 2 | |||
x2 = 2*( | )2 = 2* | =1 | ||
| 2 | 4 |
d2 = x2+x2=1+1=2
d=√2
| d | ||
( | )2 + H2 = x2 | |
| 2 |
| √2 | ||
( | )2 + H2 = 12 | |
| 2 |
| 2 | |
+ H2 = 1 | |
| 4 |
| 1 | |
+ H2 = 1 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
H2 = 1 − | = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | √2 | ||||
H = √ | = | = | ||||
| 2 | √2 | 2 |
| 1 | 1 | √2 | √2 | |||||
Vostrosłupa= | *x2*H = | *12* | = | |||||
| 3 | 3 | 2 | 6 |
| √2 | √2 | |||
Vośmiościanu = 2*Vostrosłupa = 2* | = | |||
| 6 | 3 |











!
poprawiam
| √2 | ||
x=y = | ||
| 2 |
| 2 | 1 | |||
x2 = | = | |||
| 4 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
d2 = | + | = | ||||
| 4 | 4 | 2 |
| √2 | ||
d = | ||
| 2 |
| d | √2 | ||
= | |||
| 2 | 4 |
| 2 | 1 | ||
+ H2 = | |||
| 16 | 2 |
| 4 | 1 | 3 | ||||
H2 = | − | = | ||||
| 8 | 8 | 8 |
| √3 | ||
H = | ||
| 2√2 |
| 1 | 1 | √3 | √3 | |||||
Vostr = | * | * | = | |||||
| 3 | 2 | 2√2 | 12√2 |
| √3 | √6 | |||
Vośmiościanu = | = | |||
| 6√2 | 12 |







!
| √2 | ||
x = | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
H= | a = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
Vostrosłupa = | *x2*H = | * | * | = | * | * | = | |||||||
| 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 2 | 2 |
| 1 | ||
| 12 |
| 2 | 1 | |||
Vośmiościanu = 2*Vostrosłupa = | = | |||
| 12 | 6 |