matematykaszkolna.pl
BŁAGAM O POMOC ! Misiek: BŁAGAM O POMOC ! Zad. W sześcian o krawędzi równej 1cm wpisano figurę przestrzenną, której wierzchołkami są środki wszystkich ścian sześcianu. Jaką figurę otrzymano? Oblicz objętość tej figury
9 kwi 15:32
xpt: rysunekMam pytanie do CIebie − jesli w kwadrat wpiszesz figurę, która ma wierzchołki w połowie boków tego kwadratu, to co otrzymasz ? Narysowałem Ci taką sytuację.
9 kwi 15:49
Misiek: otrzymaliśmy kwadrat
9 kwi 16:31
xpt: rysunekTo jest ten sześcian. Słabo widać, ale tam gdzie jest A' jest w poziomie narysowany ten kwadrat, co jest na poprzednim rysunku. Z każdego z wierzchołków tego mniejszego kwadratu narysowałem krawędzie, łączące się na górnej podstawie (na dolnej jest tak samo, ale nie rysowałem tego, bo by była jedna wielka plątanina czarnych kresek). Powstał taki ostrosłup − dla większej przejżystości narysowałem go obok. Ta figura co jest w środku tego sześcianu składa się z 2 takich samych stożków połączonych podstawami. Jesteś w stanie obliczyć krawędź podstawy tego stożka i jego wysokość ? Podpowiedź: Podstawę stożka narysowałem na tym 1szym rysunku, a wysokość można wyznaczyć w bardzo podobny sposób, korzystając np. z rtysunku z sześcianem.
9 kwi 16:52
xpt: Masz rację, ze otrzymaliśmy kwadrat ;)
9 kwi 16:53
xpt: To samo zadanie rozwiązywane przez Basię: 13338
9 kwi 17:00
Basia: Dopiero w trzecim wpisie ! Pierwszy i drugi są błędne. Rysunki O.K.
9 kwi 17:09
Basia: Dopiero w czwartym wpisie !
9 kwi 17:19