Obliczanie 15stu pierwszych liczb tego ciągu
Radziu0890: a8+a13=37 i a9−a6=9
Obliczeniego tego ciagu jest proste ale z tymi pierwszymi liczbami jest problem?
9 kwi 09:59
tim: Jaki ciąg?
9 kwi 10:06
Radziu0890: CIAG ARYMETRYCZNY
9 kwi 10:08
Radziu0890: 15 liczb pierwszych bede musiał obiczyc jak i w arymetrycznym jak i w geometrysznym
9 kwi 10:11
tim: Czyli, że sumę 15 pierwszych, czy wypisać od a1 do a15?
9 kwi 10:17
tim: Ok... czy może PIERWSZE typu [5,7,11,13?]
9 kwi 10:21
Radziu0890: Tresc zadania brzmiała wypisz 15 pierwszych liczb tego ciagu. Z tego faktu iz nie wiem
jak sie za to zabrac, nie znam rónież odpowiedzi na twoje pytanie.
Moze spróbuj zrobic tak jak napisales
9 kwi 10:22
tim: Ok.
CIĄG ARYTMETYCZNY
an = a1 + (n−1)r
{a8 + a13 = 37
{a9 − a6 = 9
a8 = a1 + 7r
a13 = a1 + 12r
a9 = a1 + 8r
a6 = a1 + 5r
a1 + 7r + a1 + 12r = 37
a1 + 8r − a1 − 5r = 9 ⇒ 3r = 9 r = 3
a1 = − 10
a2 = −7
a3 = −4
itd. do a15 = 32
9 kwi 10:27
tim: Ja rozumiem to tak, że od a1 do a15
9 kwi 10:28
Radziu0890: a1 = − 10
a2 = −7
a3 = −4
To nie wiem skad sie wzieło ?
an = a1 + (n−1)r <−−− czy to jest wzór na pierwsze liczby ciagu arymetrycznego ?
9 kwi 10:33
tim: To jest wzór na kolejne liczby np.
a2 = a1 + (2−1)r <−−− a1 pierwsza, a2 druga, r stałe co się dodaje.
i np. WYŻEJ!
a2 = −10 + (2 − 1) * 3
a2 = −7
9 kwi 10:34
Radziu0890:
Dziekuje, wszystko jasne.
A czy mógłbys teraz zrobic to tym drugim sposobem ?
9 kwi 10:44
tim: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83,
89, 97, 103 itd. To są liczby pierwsze.
Musisz wypisać od 2 liczby co 3 i sprawdzić, które są pierwsze.
2,5,8,11,14,17,20,23,26,29,32,35,38,41,44,47,50,53,56,59,62,65,68,71,
74,77,80,83,86,89,92,95,97,100,103
2,5,11,17,23,29,41,47,53,59,71,83,89,97,103
To jest piętnaście pierwszych liczb pierwszych
9 kwi 10:51
tim: Ale po przeczytaniu dokładnie zadania ten pierwszy sposób jest rozwiązaniem.
9 kwi 10:52
Radziu0890:
Wielkie dzieki wszystko jasne

Też sądze ze ten pierwszy sposob jest dobry.
9 kwi 11:32
Radziu0890:
Wzór liczb pierwszych w ciagu geometrycznym jest taki sam ?
9 kwi 13:54
tim: Nie. Z tym już byłby większy problem.
i12 <−− poczytaj sobie... Tam wybierz.
9 kwi 13:55