:(
Doda : POMOCYYYYY


W częściowo wypełnionym wodą szklanym naczyniu w kształcie sześcianu o
krawędzi równej 6cm zanurzono całkowicie kulę o średnicy 4 cm. Oblicz, o ile podniesie
się poziom wody w naczyniu.
9 kwi 21:51
AnŻ: ja też kiedyś miałam takie zadanie... tylko że bardziej skomplikowane...
Postaram się rozwiązać
9 kwi 22:21
AnŻ: H− wysokość wody w sześcianie
H= np. 4 cm
Vs− Objętość wody w sześcianie
Vs= Pp x H= 6
2 x 4= 36 x 4= 144 cm
3
Vk− Objętośc kuli
| | 4 | | 4 | | 4 | | 32 | |
Vk= |
| πr3= |
| π*23= |
| π*8= |
| π≈ 10.7π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Vk=Vp (Vp= objętość podniesionej wody)
Vp= Pp*H= ^^2*x= 36*x
Vk=Vp
10.7π=36*x
(teraz musisz podstawić za π 3.14
10.7*3.14=36*x
33.598=36*x /:36
x≈0.9cm
Odp: Poziom wody po wrzuceniu kulki podniósł się o 0.9cm
PS: Przeanalizuj to zadanie... bo nie jestem pewna czy dobrze a na kartce na pewno bym to
dobrze zrobiła... niestety na tym programie wzory mi się mylą....
Ale mam nadzieje że dobrze
9 kwi 22:45
Coma13: Vkulki = 4/3πr3 = 256π/3
ΔH = Vkulki / Ppodstawy sześcianu = 256π/3 / 62 = 256π/108
9 kwi 22:46
Coma13: a ja mam źle bo mam średnice zamiast promienia....
9 kwi 22:47
Coma13: tzn poprawiam swoje błędy powinno być Vkulki / Ppodstawy = 32π/3 / 36 = 0,9308444
9 kwi 22:53