kombinatoryka
Dori: zad1. Rzucamy trzy razy monetą, a w przypadku, gdy otrzymamy trzy razy ten sam wynik
rzucamy po raz czwarty. Określ zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczeniai oblicz
jego moc.
−nie wiem jak obliczyć ile będziew zbiorze.
a tu nie wiem czy dobry wynik mi wyszedł, jesli mógłby ktoś zobaczyć czy jest ok.
Zad. 2...Ze zbioru liczb{1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11} wybieramy jednoczesnie dwie. Określ
zbiór zdarzeń elementarnych tego doświadczenia i oblicz jego moć.
− mi wyszło 55 i nie wiem czy jest dobrze.
−Proszę o pomoc.
9 kwi 14:53
Dori: Ps... Chodzi mi w drugim zadaniu o podanie tylko samego wyniku...

Wielkie dzieki......
9 kwi 15:06
Basia: Pomagam
9 kwi 15:07
Basia:
ad1.
Ω={(O,O,O,O) (O,O,O,R) (R,R,R,O) (R,R,R,R) (O,O,R) (O,R,O) (R,O,O) (R,R,O) (R,O,R)
(O,R,R)}
|Ω|=10
ad2.
Ω={ {x,y}: x,y = 1,2,3,......,11}
| | | | 11! | | 10*11 | |
|Ω|= | = |
| = |
| =55 |
| | | 2!*9! | | 2 | |
Dobrze
9 kwi 15:12
Dori: Basiu,
Bardzo Ci dziękuję.....
9 kwi 15:14
Dori: W urnie znajdują się 4 kule biale i 3 czarne. Rzucamy monetą, gdy wpadnie orzeł, to
losujemy jedną kule z urny, gdy wpadnie reszka losujemy 2 kule. Określ zbór zdarzeń
elementarnych tego doświadczenia.
Nie wiem jak zacząć te zadanie:( Może ktoś by mnie naprowadził
10 kwi 00:51
Basia:
Ω={(O,k) (R,k,k): gdzie k=b1,b2,b3,b4,c1,c2,c3}
i to wszystko
10 kwi 01:30