:(
Ania: pomocy

Zad
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny , w którym ramiona o długości c tworzą
kąt
o mierze α. Oblicz objętość tego ostrosłupa wiedząc,ze każda krawędź boczna tworzy z
wysokością ostrosłupa kąt o mierze β.
9 kwi 13:39
Basia: Aniu skąd Ty bierzesz te zadania ?!
Próbuję to napisać, rozwiązane już mam.
9 kwi 17:25
Mirek: Niestety to moja pani od matmy takie zadaje:(
9 kwi 17:38
Bogdan:
Witam Basiu. Z kim rozmawiasz, z Anią czy z Mirkiem (żartuję

)
9 kwi 17:45
Basia:
| | α | |
kąt 1 na rysunku to α; kąt 4 to β; kat 3 to |
| ; kąt 2 to 90−β |
| | 2 | |
ponieważ wszystkie krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod tym samym katem
(90−β) spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2c*sinα2 | | 2c*sinα2 | |
R= |
| = |
| |
| | sinα | | 2sinα2cosα2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
H = R*ctgβ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | | c2sinα | | c*ctgβ | |
V= |
| *Pp*H = |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | cosα2 | |
| | 1 | | 2c2*sinα2*cosα2 | | c*ctgβ | |
V = |
| * |
| * |
| |
| | 3 | | 2 | | cosα2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9 kwi 17:47
Basia: Sama nie wiem ! To już drugie takie dość wredne do liczenia, chociaż ciekawe, zadanie pod
nickiem Ania. Ponieważ odezwał się Mariusz być może Ania nie jest Anią.
9 kwi 17:50
9 kwi 17:51
Basia: Witaj Bogdanie !
9 kwi 17:52