wielomiany
syl: liczby 3 i −1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x3+ax2+bx+30
a) wyznacz wartości współczynników a i b
b) oblicz trzeci pierwiastek tego wielomianu
9 kwi 09:16
Basia:
W(3)=0
W(−1)=0
zapisz W(3) i przyrównaj do 0 (za x podstawiasz 3)
zapisz W(−1) i przyrównaj do 0 (za x postawiasz −1)
rozwiąż układ równań
podstaw wyliczone wartości za a i b
podziel W(x) przez (x−3)(x+1)=x2−2x−3
9 kwi 10:13
syl: hmm a dlczago mam podzielić?
9 kwi 10:24
Basia: jeżeli x0 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) to wielomian ten jest podzielny przez
x−x0;
dzieląc otrzymasz wielomian 1 stopnia cx+d i wtedy
W(x)=(x−3)(x+1)(cx+d)
z równania cx+d=0 wyliczysz trzeci pierwiastek wielomianu
9 kwi 10:30