Określ dziedzinę i wykonaj działania
Blanka: | | x2+8x+16 | | 2x+8 | |
c) |
| : |
| = |
| | 2x2+6x | | x2+6x+9 | |
9 kwi 13:24
Blanka: Bardzo serdecznie proszę o pomoc...
9 kwi 13:31
Bogdan:
Wskazówki są tutaj
../forum/12065
A może Ty jesteś Joanną i Haliną?
9 kwi 13:32
Blanka: Dzięki za wskazówki, nie jestem żadną Haliną ani Joanna. Absolutnie...
9 kwi 13:38
Bogdan:
To przepraszam Blanko, a wskazówki tam zawarte wystarczą?
9 kwi 13:51
Blanka: I co z tym dalej

?
9 kwi 13:56
9 kwi 14:12
tim: Aleez czym?
9 kwi 14:15
Blanka: Jak teraz wykonać te działania

9 kwi 14:16
tim: Pod jeden mianownik to:
| 1 | | 3 | | 3x−2 | | 3x | | −2 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| x | | 3x−2 | | x(3x−2) | | x(3x−2) | | x(3x−2) | |
9 kwi 14:17
Blanka: nio
9 kwi 14:21
Bogdan:
Dla pełności rozwiązania trzeba podać jeszcze dziedzinę.
Tim, to jest dobrze, ale niepotrzebnie używasz dwóch kresek ułamkowych, tracisz
przez to czas na zbędne zapisy.
| 1 | | 3 | | 3x − 2 − 3x | | −2 | |
| − |
| = |
| = |
|
|
| x | | 3x − 2 | | x(3x − 2) | | x(3x − 2) | |
Dziedzina D: x € R \ {0,
23}
9 kwi 14:23
tim: Chciałem Blance (oraz Joannie, Halinie) pokazać w obrazowy sposób, skąd co się wzięło
9 kwi 14:24
Blanka: Wiem, wiem dziedzinę już mam obliczoną (wskazówki)
9 kwi 14:24
Blanka: Nie jestem żadną Joanną i Haliną...


wrrrr....
9 kwi 14:26
tim: Wiem, że nie!, tylko mówię, że jakby się pojawiły i przeczytały, i nie wiedziały co i
jak.. Spokojnie..
9 kwi 14:27
Blanka: to ja spróbuje zrobić resztę, a panowie powiedzą mi czy dobrze zrobiłam

9 kwi 14:28
N: Proszę

, Bogdan to zadanie dla ciebie, ja na chwilke spadam
9 kwi 14:29
xpt: Zrób zrób, lepiej jest jak sama zrobisz, nawet źle, niż przepiszesz bezmyślnie gotowe
rozwiązanie ;)
Jeśli coś będzie nie tak jak byś powinno to pewnie nie jednen pan i niejedna panio z
chęcią Ci wskażą błędy :)
9 kwi 14:32
Bogdan:
Czekamy więc Blanko
9 kwi 14:35
Blanka: U{2} {x(3x−2}
czy to trzeba wyliczyć do końca U {2}{3x2−2x}
9 kwi 14:52
Blanka: | 2 | | 2 | |
| czy to trzeba wyliczyć do końca |
| |
| x(3x−2) | | 3x2−2x | |
9 kwi 14:55
Blanka: b) założenia:
1. x2 − 16 ≠ 0 => (x − 4)(x + 4) ≠ 0 => x ≠ 4 i x ≠ −4
2. x − 4 ≠ 0 => x ≠ 4
D: x € R \ {−4, 4}
| 3(x−4) | | 5(x2−16) | | 3x−12 | |
| + |
| = |
| + |
| (x2−16)(x−4) | | x2−16)(x−4) | | x3−4x2−16x+64 | |
| | 5x2−80 | | 5x2+3x−92 | |
|
| = |
| |
| | x3−4x2−16x+64 | | x3−4x2−16x+64 | |
9 kwi 15:02
Bogdan:
| | −2 | |
Ad a) Nie trzeba wymażać wyrażeń w mianowniku, można zostawić |
|
|
| | x(3x − 2) | |
Ad b) Dziedzina dobrze, obliczenia nie, zaraz pokażę
9 kwi 15:05
Blanka: ok.
9 kwi 15:06
Bogdan:
| 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
| + |
| = |
| + |
| =
|
| x2 − 16 | | x − 4 | | (x − 4)(x + 4) | | x − 4 | |
| | 3 + 5(x + 4) | | 3 + 5x + 20 | | 23 + 5x | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (x − 4)(x + 4) | | (x − 4)(x + 4) | | x2 − 16 | |
9 kwi 15:10
Blanka: wyższa matematyka, jak będę miała z tego pracę klasową będzie kołek jak nic...
9 kwi 15:15
Bogdan:
To nie jest wyższa matematyka. Te działania są analogiczne do takich dzialań:
| 3 | | 5 | | 3 | | 5 | | 3 + 5*7 | | 3 + 35 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
|
|
| 28 | | 4 | | 4 * 7 | | 4 | | 4 * 7 | | 28 | |
Nie wzięliśmy tu za wspólny mianownik liczby 28*4 = 112, wzięliśmy 28, bo
28 dzieli się przez 4.
W Twoim zadaniu (x
2 − 16) dzieli się przez (x − 4) i dlatego (x
2 − 16) jest wspólnym
mianownikiem, żeby to jednak zobaczyć, to trzeba rozłożyć mianownik na
czynniki, czyli zapisać x
2 − 16 = (x − 4)(x + 4).
9 kwi 15:24
9 kwi 15:29
9 kwi 15:46
Blanka:
9 kwi 15:54
Bogdan:
Wyznacz najpierw dziedzinę
9 kwi 16:11
Blanka: 1. 2x2 + 6x ≠ 0 => 2x(x + 3) ≠ 0 => x ≠ 0 i x ≠ −3
2. x2 + 6x + 9 ≠ 0 => (x + 3)2 ≠ 0 => x ≠ −3
D: x € R \ {−3, 0)
9 kwi 16:12
Bogdan:
Dobrze. Rozłóż każdy mianownik i każdy licznik na czynniki, zwróć uwagę, że pierwszy
licznik i drugi mianownik można rozłożyć wzorami skróconego mnożenia.
Zapisz wszystko z porozkładanymi na czynniki licznikami i mianownikami.
9 kwi 16:20
Blanka: x2+8x+16 = (x+4)2
x2+6x+9 = (x+3)2
9 kwi 16:25
Blanka: 2x2+6x = 2x (x+3)
9 kwi 16:27
Blanka: | (x+4)2 | | 2x+8 | |
| : |
| |
| 2x(x+3) | | (x+3)2 | |
9 kwi 16:29
Blanka: | (x+4) | | 2(x+4) | |
| : |
| |
| 2x(x+3) | | (x+3)2 | |
9 kwi 16:34
Bogdan:
Dobrze, z tym, ze jeszcze drugi licznik rozłóż na czynniki wyłączając 2 przed nawias
i przypomnij sobie, jak dzieli sie ułamek przez ułamek. Zapisz wszystko jeszcze raz
z przekształconym dzieleniem na mnożenie. Skróć jednakowe wyrażenia. Podaj
wynik.
9 kwi 16:36
Blanka: | (x+4)2 | | (x+3)2 | |
| * |
| = |
| 2x(x−+3) | | 2(x+4) | |
9 kwi 16:46
Bogdan:
Dobrze, teraz skróć jednakowe wyrażenia w liczniku i w mianowniku.
9 kwi 16:48
9 kwi 16:50
Bogdan:
Dobrze, zapisz wszystko przy pomocy jednej kreski ułamkowej. Możesz (chociaż nie
jest to wymagane) wymnożyć wyrażenia w liczniku. Wymnóż mianowniki.
9 kwi 16:53
9 kwi 17:04
Bogdan:
Bardzo dobrze. I co − czy to była matematyka wyższa?.
9 kwi 17:09
Blanka: Taka średnia
9 kwi 17:09
Blanka: Dziękuję bardzo za pomoc.
Pozdrawiam
9 kwi 17:12