ciąg arytmetyczny vol.3
Shinger: W n−wyrazowym ciągu arytm. drugim wyrazem jest 5, a suma trzech początkowych wyrazów jest
| | 3 | |
równa |
| wyrazu siódmego. Ponadto sn=155. Z ilu wyrazów składa się ten ciąg? |
| | 4 | |
początek zaczełem robić
| | 3 | |
3a1+3r= |
| a7 −>(razy 4) 12a1+12r=3a7 −>(/:3) 4a1+4r=a7 |
| | 4 | |
a
2=5 −> a
1+2r=5 −> a
1=5−2r
a
7=20−4r
i co dalej


a
7=a
1+6r=20−4r=a
1=20−10r
a
1=20−10r
a
1−5−2r <− układ z dwoma niewiadomymi i tak dalej
Basia: Masz tam błąd
a
2 = a
1+r
5 = a
1+r
a
1 = 5−r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a+7 = a
1 + 6r = 5+5r
5+5r = 4a
1+4r
5+r = 4a
1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ten układ rozwiązujesz
potem
podstawiasz za a
1 i r i rozwiązujesz równanie kwadratowe z niewiadomą n