funkcje
humanistka: Dana jest funkcja f(x)=|(1−x)2 −5|
Oblicz f(√3−4) i przedstaw tę wartość w postaci a+b √3 gdzie a i b sa liczbami
wymiernymi. Oblicz x jesli wiadomo ze f(x)=4
Bardzo bym prosiła o pomoc w zadaniu szczegolnie w tej pierwszej czesci z f(√3−4)
9 kwi 15:33
xpt: Myślę, że masz problem, żeby w ogóle zrozumieć, co masz zrobić.
Jeśli masz f(x)=|(1−x)2 −5| to masz x po lewej i po prawej stronie
Jesli masz f(√3−4), to po lewej x zmienił się na √3−4, więc po lewej
też się musi zmienić.
Więc f(√3−4)=|(1−√3−4)2 −5|
Wystarczy to wyliczyć. Dasz sobie z tym radę?
W 2gim poleceniu chodzi o to, że masz podaną wartość f(x), czyli podstawiasz zamiast f(x)
tą czwórkę
f(x)=|(1−x)2 −5|
f(x) = 4
4=|(1−x)2 −5| − i takie równanie musisz wyliczyć. Z równaniem z wartością
bezwzględną sobie poradzisz ?
9 kwi 15:42
humanistka: dzieki wielkie mysle ze dam sobie rade dalej
9 kwi 15:44
Basia: Witaj xpt.!
drobny błąd
f(√3−4)=| (1 − (√3−4))2−5|= |(1−√3+4)2−5|=|(5−√3)2−5|
9 kwi 16:01
xpt: faktycznie. to co zielone w równaniu powinno być w nawiasie (tak to jest, jak się nie
pisze na kartce tylko korzysta z opcji kopiuj/wklej ;) )
9 kwi 16:03