POMOŻE MI KTOŚ??
Albert: CZY MOŻE MI KTOŚ POMÓC

:(
Zad.
Wykresem funkcji kwadratowej f jest parabola, której wierzchołkiem jest punkt W (1, 4).
Najmniejsza wartość funkcji f w przedziale <−2, 2> wynosi −5.
a) przedstaw wzór funkcji f w postaci iloczynowej
b) Rozwiąż nierówność f(x)< 0
9 kwi 14:12
Eta:
Napisz postać kanoniczną tej funkcji
czekam
9 kwi 14:13
Mirek : 4= a(1−p)
2+q


?
9 kwi 14:19
Eta:
Nieeee

f(x) = a( x− x
w)
2 + y
w gdzie W( 1,4)
zatem napisz teraz wzór tej funkcji dla konkretnego W
9 kwi 14:21
Albert: a(x−1)2+4
9 kwi 14:22
Eta: OK

teraz masz informaciję, że minimum w przedziale < −2, 2> jest = − 5
z tego wniosek ,że a <0 czyli ramiona paraboli do dołu
bo gdyby były do góry to minimum byłoby dla x
w =1
ale jego wartość byłaby = y
w( co nie jest prawdą)
policz teraz f(−2) = −5 ( bo −2 położone bardziej na lewo od x
w niż 2
podstaw do wzoru: f(x) = a( x −1)
2 +4
i wyliczysz wartość "a"
czekam , podaj ile wyszło "a"
9 kwi 14:26
Albert: a(−2−1)2+4
a(−3)2+4
9a+4=0
9a=−4 /:9
a= −4/9
9 kwi 14:33
Eta: Nieeeee
zobacz: −5 = a( −2−1)2+4
policz teraz "a" bo przecież f(−2)= −5 ( wiesz już ?
9 kwi 14:42
Albert: −5= a (−2−1)2+4
−5= 9a+4
−9a=9
a= −1
9 kwi 14:45
Eta: 
czyli jaką postać ma f(x) = .... napisz mi
9 kwi 14:48
Albert: −1 (x−1)
2+4

9 kwi 14:51
Eta: świetnie!
teraz podnieś do kwadratu( zgodnie ze wzorem)
uporzadkuj i pamiętaj o
minusie
podaj f(x) =................ w postaci ogólnej!
9 kwi 14:53
Albert: czy to będzie tak

−1(x
2− 2x+1)+4
−x
2+2x−1+4
−x
2+2x+3

?
9 kwi 14:56
Eta: Bardzo ładnie


!
Policz teraz deltę i napisz postać iloczynową
i znów pamietaj o minusie!
za chwilę skończymy całe zadanko
9 kwi 14:57
Albert: x1 wyszło 3 a x2 wyszło −1
9 kwi 15:00
Albert: postać iloczynowa
f(x)= a(x−3)(x+1)
9 kwi 15:01
Eta:
Ok

postać iloczynowa więc jest: f(x) = − ( x +1)(x − 3)
teraz juz tylkoo nierówność :
f(x) <0 czyli − ( x +1)(x − 3)<0
ramiona paraboli do dołu więc
rozwiązaniem tej nierównośći jest:
x€( −∞, − 1) U ( 3,∞)
i to wszystko , pozdrawiam
9 kwi 15:03
Eta:
W postaci iloczynowej juz przecież znasz ,że a = −1
9 kwi 15:04
Albert: DZiekuję bardzo
9 kwi 15:07
Eta: OK
9 kwi 15:08