...
xyz: Wiedząc że {x∈R:(x−a1)(x−a2)≥0 i a1<a2} = (−∞;−2> u <11;∞), wyznacz liczby a1 i
a2
9 kwi 16:09
Basia: Pomagam
9 kwi 16:20
xpt: pomagam
9 kwi 16:21
xpt: aj! Basia mnie uprzedziła − to nie pomagam, niech się Basie męczy :)
9 kwi 16:21
Basia:
Rozwiązujemy nierówność
(x−a1)(x−a2)≥0
Iloczyn dwóch wyrażeń jest ≥ 0 ⇔ (oba są ≥ 0) lub (oba są ≤ 0)
( x−a1≥0 i x−a2≥0 ) lub (x−a1≤0 i x−a2≤0)
( x≥a1 i x≥a2) lub (x≤a1 i x≤a2)
x≥a2 lub x≤a1
x∈(−∞;a1)u(a2;+∞)
stąd wynika, że a1=−2 i a2=11
9 kwi 16:24
Basia: Już się nie męczy !
9 kwi 16:24
xpt: Nawet dobrze, ze Ty pomogłaś, bo ja miałem dłuższą i bardziej skomplikowana metodę :)
9 kwi 16:26
Basia: xpt zajrzyj do Humanistki !~
9 kwi 16:27
xyz: ( x≥a1 i x≥a2) lub (x≤a1 i x≤a2)
x≥a2 lub x≤a1 <− jak doprowadzono do tego z postaci u góry?
9 kwi 16:42
xyz: dlaczego wiem że akurat a1≥x a a2≤x?
9 kwi 16:43
zioomalka: ?
9 kwi 17:11
zioomalka: ja po prostu bym spisała to a potem jakoś doszła dlaczego tak jest

ja zazwyczaj tak
robie

albo męcze ludzi i jakies proste wytłumaczenie
9 kwi 17:13
9 kwi 18:10
Basia:
Skoro a2>a1 ( a tak jest w treści zadania) to aby x≥a1 i x≥a2 musi być większe lub
równe od większej z tych liczb.
Np. x≥3 i x≥5 ⇔ x≥5
Skoro a2>a1 ( a tak jest w treści zadania) to aby x≤a1 i x≤a2 musi być mniejsze lub
równe od mniejszej z tych liczb.
Np. x≤3 i x≤5 ⇔ x≤3
Oczywiście ostatecznie x∈(−∞;a1> u <a2;+∞)
(złe nawiasy przedtem wklepałam)
Rozrysujcie to sobie na osi liczbowej. "i" to część wspólna zb.rozwiązań
9 kwi 18:16