:(
Munny : Pomoże mi ktoś

Wyrażenie 2
164 (do potęgi 164) * 6(do potęgi22)− 2
(do potęgi 166)/ 2
(do potęgi −23)*
2
(do potęgi 48) przedstaw w postaci potęgi liczby 2.
Przyjmując ,ze 2
10≈ 1000, zapisz przybliżenie otrzymanej liczby w postaci a*10
k, gdzie
a∈ <1,10) , k ∈C
9 kwi 11:16
Anka: a możesz to normalnie zapisać?
| 2164*622−2166 | |
| tak jest w zadaniu? |
| 2−23*248 | |
9 kwi 12:04
Munny : tak
9 kwi 12:44
zioomalka: | 2164*(21+22)22−2166 | |
| |
| 2−23+48 | |
9 kwi 12:50
Munny : w liczniku jest 62
9 kwi 12:57
zioomalka: łe jeny

no to moment
9 kwi 12:59
zioomalka: to można zrobić tak:
| 2164*(25+22)−2166 | | 2169+2166−2166 | |
| = |
| |
| 225 | | 225 | |
2
144=2
4*2
140=16*2
140
2
10=1000 czyli
2
140=10
42
16*10
42 = 1,6*10
43
9 kwi 13:08
Bogdan:
Dzień dobry.
łe jeny (tak mówią poznaniacy) − ziomalka, jeszcze raz, to jest źle
9 kwi 13:21
Munny : dziekuję
9 kwi 13:21
zioomalka: no bo jestem z okolic Poznania
9 kwi 13:29
Bogdan:
Zaraz pokażę poprawne rozwiązanie tego zadania.
9 kwi 13:34
Ania: ok, czekam
9 kwi 13:49
Bogdan:
| 2164 * 622 − 2166 | |
| =
|
| 2−23 * 248 | |
| | 2164 * 222 * 322 − 2166 | | 2186 * 322 − 2166 | |
= |
| = |
| |
| | 225 | | 225 | |
=
| | 2166(220 * 322 − 1) | |
= |
| = 2141(220 * 320 * 9 − 1) =
|
| | 225 | |
= 2
141(9 * 6
20 − 1)
9 kwi 13:49
tim: Bogdan. Było mówione, że zmaiast 6
22 miało być 6
2 ...
9 kwi 13:51
Bogdan:
| | 2164 * 62 − 2166 | |
Czyli ma być tak: |
| ? |
| | 2−23 * 248 | |
9 kwi 13:53
tim: tak.
9 kwi 13:55
Munny: Tak w liczniku było 6
2
9 kwi 13:55
Bogdan:
| | 2164 * 22 * 32 − 2166 | | 2166 * 9 − 2166 | |
= |
| = |
| =
|
| | 225 | | 225 | |
| | 8 * 2166 | | 23 * 2166 | |
= |
| = |
| = 2169 − 25 = 2144
|
| | 225 | | 225 | |
9 kwi 13:59
Bogdan:
Część Tim, nie siedź przy kompie w taki ładny dzień, widzę, że od rana tu buszujesz.
9 kwi 14:05
tim: Tak, zgadłeś...

Po I. Czytam lekturę, sprzątam i dużo innych rzeczy robię
Po II. Jest zimno i zachmurzyło się.
Po III. Zaraz idę na naleśniki na obiad

[na dwór, do naleśniczarni

]
9 kwi 14:07
tim: Po IV. Już kropi
9 kwi 14:07
Bogdan:
U mnie na razie świeci słoneczko. Smacznego.
9 kwi 14:17