...
zioomalka: Mam obliczyć jeśli to możliwe sumę odwrotności pierwiastków podanego równania :
a) x
2−
√3x−
√3=0
i tu mi wychodzi
√Δ=6
√3
| | √3+6√3 | | √3−6√3 | |
wiec x1= |
| i x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
tyle że zupełnie nie wychodzi mi suma odwrotności równa −1
9 kwi 20:07
Bogdan:
Nie liczysz tu pierwiastków
9 kwi 20:09
Bogdan:
a = 1. b = −
√3, c = −
√3
Δ > 0 a więc są 2 pierwiastki.
Korzystamy z wzorów Viety
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | | |
| + |
| = |
| = |
| =
|
| x1 | | x2 | | x1x2 | | | |
9 kwi 20:14
Bogdan:
A przy okazji: Δ = 3 + 4√3, a nie 6√3
9 kwi 20:16
xpt: A to Francois Viète też była kobietą ?
Bogdan − nie za dużo seksmisji ? :P
9 kwi 20:16
zioomalka: ooo jaaa...a ja sie tu meczyłam

no ale cóż dzięki za pomoc
9 kwi 20:17
Bogdan:
Kopernik podobno też był kobietą.
Przyzwyczaiłem się, może niepoprawnie, mówić Viety, a nie inaczej.
Najbezpieczniej byłoby pisać wzory Viete'a
9 kwi 20:21
zioomalka: a tak wracając do tematu

wybaczcie

jeśli delta mniejsza od zera moge wpisac że brak
pierwiastków, a jeśli jeden z pierwiastków jest zerem to nie moge obliczyć odwrotności
nie?
9 kwi 20:56
xpt: | | 1 | |
odwrotność 0 byłaby |
| , a jak powszechnie wiadomo nie można takiego czegoś |
| | 0 | |
liczyć ;
)
9 kwi 20:58
Bogdan:
| | −b | |
Jeśli jeden z pierwiastków jest równy 0, to c = 0 i wtedy wyrażenie |
| nie
|
| | c | |
ma sensu i nie można wyznaczyć sumy odwrotności pierwiastków
9 kwi 21:15