matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.5.2011
Zadania
Odp.
0
FredS:
Nie rozumiem wzoru: log
a
n
b =
1
n
log
a
b (n jest potęgą a)
2
Hel:
witam. Mam lekki problem z wartościami bezwzględnymi w funkcji wymiernej. A dokładnie z rysowaniem wykresu.
14
Gustlik:
Godzio − dwie łamigłówki dla Ciebie, ale zapraszam także innych
1. (Podobieństwo) W trapezie ABCD (AB||CD, |AB|>|CD|), dwusieczna kąta wewnętrznego o
0
Noga z matmy:
Jakie liczby można wstawić w miejsce m i k, aby równanie:
4
;):
Jaką liczbę należy wstawić w miejsce k, aby rozwiązaniem równania :
6
Bella:
an=n
2
− 3n zbadaj monotonicznosc ciagu wyszło mi coś takiego:
1
Tina:
Obliczyc iloczyn skalarny wektorow u=(4,−3)i v= (3+4
√
3
, 4−3
√
3
) oraz miarę kąta miedzy tymi wektorami.
6
Mateusz:
Witam Mam problem z zadaniem, Pani od matematyki całkiem mi namieszała i już w ogóle nie wiem o co
0
sl:
mam takie pytanie z prawdopodobieństwa, i nie bardzo wiem jak z nim ruszyć:
3
m:
punkty A B C D dzielą okrąg w stosunku 2:4:5:7. wyznacz miary kątów czworokąta ABCD
4
panek:
7
x
− 14*7
−
x
=5
1
tn:
dla jakich kątów w trójkącie prostokątnym mogę stosować trygonometrię?
1
FunkcjaXD:
1)W trójkącie ABC wysokość CD ma dł.20 cm .Odcienek EF równoległy do boku Ab odcina trójkąt EFC
0
GaGa:
Wyznacz te wartości parametru m dla którego miejsce zerowe :
0
Mario Bros:
W trapezie katy ostre przy dluzszej podstawie to 45 i 60 stopni, krotsza podstawa ma dlugosc 6cm, a dlugosc krotszego ramienia to 8√3. Musze obliczyc Pole
3
ClearWhiteLight:
Proszę o rozwiązanie równania:
1
1993:
do pojemnika z wodą w kształcie graniastosłupa prawidlowego trojkatnego wpadla szescienna kostka. poziom wody podniosl sie o 2 cm. oblicz długość krawedzi tej kostki wiedzac zekrawedz
1
1993:
do pojemnika z wodą w kształcie graniastosłupa prawidlowego trojkatnego wpadla szescienna kostka. poziom wody podniosl sie o 2 cm. oblicz długość krawedzi tej kostki wiedzac zekrawedz
0
Mario Bros:
W okregu o promieniu 20 wpisano prostokat, srodki bokow prostokata polaczono odcinkami. Oblicz obwod prostokata.
3
LuKaS:
Jak rozwiązać:
8
Funkcje ''/:
:::rysunek::: Jaka tu będzie dziedzina?
2
Ewa:
Umie ktoś rozwiązać takie wielomiany? proszę o pomoc
0
Agnieszka102:
Czy mógłby mi ktos pomóc ztymi zadanaiami na jutro ponieważ , jutro mam spr , a zabardzo ich nie rozumiem
6
;):
W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 5 większa od cyfry jedności. Jeżeli przestawimy te cyfry i wstawimy między nie 0 to otrzymamy liczbę trzycyfrową o 135
3
Funkcje ''/:
Proszę o pomoc w tym zadaniu:
3
HELP:
Pan Grzegorz codziennie dojeżdża do pracy samochodem z prędkością 50 km/h. Pewnego dnia zaspał i wyjechał później niż zwykle.
14
XYZ:
Na egzaminie z matematyki uczeń miał do rozwiązania 20 zadań. Za każde dobre rozwiązane zadanie uczeń otrzymał 5 pkt, a za źle rozwiązane tracił 3 pkt.
0
blondyn:
Liczba dwucyfrowa jest 7 razy większa od sumy jej cyfr. Cyfra dziesiątek jest o 3 większa od cyfry jedności. Wyznacz tę liczbę
2
bloondi:
oblicz pole powierzchni całkowitej czowrościanu foremnego o krawędzi 6 cm
2
słabyy:
a) log
2
x=−
2
3
b) log
2
√
2
x=−3 , gdzie
2
√
2
jest przy podstawie
0
blondyn:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej przez obrót trapezu równoramiennego o podstawach 12cm i 8 cm oraz wysokości 2 cm wokół jego osi symetrii
0
Nieuk:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, którego pole wynosi 144 cm ,a stosunek boków tego prostokąta jest równy 4:9. Każda krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
0
blondynaaaa:
Oblicz wysokość graniastosłupa sześciokątnego prawidłowego, wiedząc, że krawędź podstawy ma długość 5cm, zaś najdłuższa przekątna graniastosłupa jest 4 razy dłuższa od najkrótszej
0
Problematyk:
Dla jakich wartości parametru a równanie ax=2x +a nie ma rozwiązania? Dla jakich wartości parametru a równanie ax=2x+2 ma rozwiązanie będaące liczbą
1
Lipen:
Odbicie punktu A=(3,−4) względem prostej a: y= 2x+3 Dane:
8
fizyczna:
Jesteś na forum dobry ktoś z rysowania soczewek (promieni przechodzących) ?
0
Mario Bros:
W okregu o promieniu 20 wpisano prostokat, srodki bokow prostokata polaczono odcinkami. Oblicz
2
michał:
rozwiąż nierówność 3(x−1)(x−5)≤0 proszę krótkim sposobem
6
janek:
jak się wyznacza równania osi symetrii w funkcji homograficznej?
0
Mario Bros:
7. W okregu o promieniu 20 wpisano prostokat, srodki bokow prostokata polaczono odcinkami. Oblicz obwod prostokata.
3
mała z kłopotem:
Kochani bardzo przepraszam że piszę to tutaj ale może ktoś mi pomoże
? Mianowicie chodzi o to że muszę złożyć papiery do szkół ale jak to zrobić?
5
VVerka:
Wyznacz liczbę n wyrazów ciagu geometrycznego, wiedząc, że : a) a
1
=9 q=2 a
n
=1152
0
ana01:
Mam pytanie o znaki ) > na samym początku, przy wyznaczaniu przedziałów, oczywiście bez znaku przy ∞ bo tam zawsze jest ). Chodzi mi o to, dlaczego np. na początku przy −2 jest domknięty,
2
Tomek17:
Podstawą graniastosłupa prawidłowego jest trójkąt, w którym długość wysokości jest równa 6
√
3
. Przekątne ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka tworzą kąt o mierze 50 stopni.
1
zad:
obl. pierwszą pochodną f(x)=
x
2
2
+e
0
zad:
f(x)=
x
2
}
2
+e
11
Pepsi2092:
Równanie z wartością bezwzględną: |x+1| − |x|=0 jak ktoś może to prosze o udzielenie wskazówek.
0
Ona.:
W naczyniu znajdują się dwie ciecze: gliceryna i alkohol. Grubość każdej warstwy wynosi 5cm. a) oblicz ciśnienie słupa ieczy na różnych głębokościach x i wpisz onliczne wielkości do
5
Anielka1604:
W trójkącie ABC dane są AB=10,5 BC=5 i sin(kąta ABC)=0,8.Oblicz długość boku AC.
5
Tomek17:
Proszę o pomóc, zostało mi tylko to zadanie.
2
Anielka1604:
0
Agula:
Rozwiąż równanie:
1
π
1
sin(3x −
) = −
3
5
6
4
słabyy:
16
loga
2
4
√
2
+loga
4
3
1
kolorowaaa:
rozwiąż nierówność : a) −4x
2
≤12x
3
marmolada :
W trapezie o polu 18cm
2
wysokość jest równa 3cm a jedna z podstaw jest o 5 cm krótsza od drugiej podstawy Oblicz długości podstaw tego trapezu
2
marmolada :
:::rysunek::: Jaką długość powinien mieć odcinek b , aby pole trapezu FKHI było o 90 większe od pola kwadratu
1
kama:
CHEMIA Oblicz stężenia procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 100g substancji w 400g wody
1
Iwona:
Prosta o równaniu y= −0,125x+4 przechodzi przez punkty a). A=(8,3), B=(0,4)
0
kondrad 691:
Oblicz stosując metodę podwajania a)5*23
8
Mario Bros:
:::rysunek::: Jutro mam arcy wazna poprawe wiec bede wdzieczny za kazda pomoc
5
Agula:
Musze narysować ten wykres, ale nie wiem jak go jakoś uprościć czy coś więc prosze o jakies wskazówki:
4
Dziaku:
Pomocyyyyy Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym a
n
:
0
azam31:
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty P1=(0,0,1), P2=(3,0,0) i tworzącej z płaszczyzną Oxy kąt 60 stopni/
0
EWA:
1. Znajdz taką liczbę dwucyfrową żeby suma jej cyfr wynosiła 10 i aby po przestawieniu cyfr tej liczby otrzymać liczbę mniejszą od 2/3 szukanej liczby.
0
Star:
11
wartość ctg(−
π) wynosi ?
6
0
lilka:
Wielokąt F1 jest podobny do wielokąta F2 w skali 2, a wielokąt F2 jest podobny do wielokąta F3 w skali 7. W jakiej skali wielokąt F1 jest podobny do wielokąta F3 prosze o pomoc
2
Krystian:
W trapezie, którego podstawy mają długość 10 cm i 4 cm, miary kątów przy dłuższej podstawie wynoszą 45 i 30 (stopni). Oblicz pole tego trapezu.
0
Star:
W której ćwiartce układu współrzędnych znajduje się swobodne ramię kąta −271
∧
? w I ?
3
lilka:
Wielokąt F1 jest podobny do wielokąta F2 w skali 2, a wielokąt F2 jest podobny do wielokąta F3 w skali 7. W jakiej skali wielokąt F1 jest podobny do wielokąta F3
2
pysia1993:
Dany jest równoległobok, w którym kąt ostry jest równy 60 stopni.Wyznacz stosunek boków równoległoboku jeżeli stosunek kwadratów długości jego przekątnych jest równy
19
7
0
omest:
pole powierzchni całkowitej walca jest równe 40pi cm kwadratowe,a jego wysokość ma 10cm.Oblicz pole koła będącego podstawą tego walca.
1
PANNA_W:
Pomóżcie
0
omest:
19
fizyczna:
W pracowni fizycznej znajduje się kilka lup powiększających odpowiednio: 4,6 i 8 razy. Nauczyciel zlecił uczniowi, by ten schował je do odpowiednich pudeł. Na pudełkach podano
0
...:
log(2)(log100) − (2) − podstawa logarytmu.
1
piotr24:
Powierzchnia prostokątnej działki jest równa 375 m2 . Oblicz wymiary tej działki wiedząc , że różnią się one o 9m
0
Agula:
Sparawdź tożsamości:
1
(
− 1)
2
− (tgx − sinx)
2
+ 2cosx = 1+ cos
2
x
cosx
0
Agula:
Sprawdź tożsamości:
1 − cos
4
x + sin
4
x
2
=
1 − sin
6
x − cos
6
(2π−x)
3cos
2
x
2
Agula:
Sprawdź tożsamości:
sin
2
x − cos
2
x
tgx − 1
=
1 + 2sinxcosx
tgx +1
1
Agula:
Sprawdź tożsamości: sin
4
x + cos
4
x = 1 − 2sin
2
xcos
2
2
zaaaaandra ;D:
wyznacz rownanie okregu o wierzchołkach : A(−4,−3) B(0,1) C(−2,1)
34
Natychmiastowy:
:::rysunek::: a= 5
√
2
10
Golibroda:
Proszę o pomoc i wyjaśnienia jak dojść do rozwiązania w dwóch zadaniach. 1. Rozwiąż równanie 1+ I3x−2I = 4
1
jogi:
odległość od punktu A do punktu B wynosi
√
2
punkt A=(2;0) i leży na prostej o równaniu y=1/2x−1 a punk B leży na prostej o równaniu y=1/2x+1/2 znajdź współrzędne punku B.
9
Monika:
Ile wynosi wartość wyrażenia: log
7
(7
2
+ 7
3
) ?
0
pomagacz:
mam mały problem, bo na ćwikach z Matematyki Dyskretnej miałem zadanie:
1
Czarek:
Punkt A należy do wykresu funkcji kwadratowej,określonej wzorem y=ax kwadrat.Oblicz współczynnik a,gdy A=(2,8)
0
c:
http://imageshack.us/photo/my-images/339/dsc06658n.jpg/
4
!!!!:
:::rysunek::: j.w
5
karolajn:
Dany jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długośc 4 cm, a podstawa 4√3. Oblicz odległość środka podstawy od ramienia trójkąta. Z góry dziękuje za pomoc
0
daroo:
Witam, może ktoś się będzie orientować jak liczyć pochodne cząstkowe w punkcie.
3
azam31:
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty: P1=(1,1,1), P2=(1,−1,0), P3=(2,1,3)
2
hohlik:
:::rysunek::: Zagadka. Jest staw w ksztalcie kwadratu. W kazdym rogu rosna stare drzewa. Jednak trzeba
2
azam31:
Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt Po = (0, 2, 5) i równoległej do wektorów u=(1,0,0) i v=(2,1,−3)
0
linka :D:
Podaj przykład odwzorowania zbiorów: a) zbioru liczb całkowitych C na zbiór liczb parzystych A
6
pysia1993:
:::rysunek::: Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku O. Mając AB = c oraz kąty α i β zaznaczone na
8
pysia1993:
:::rysunek::: Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku O. Mając AB = c oraz kąty α i β zaznaczone na
0
vercia09028:
środek okręgu wpisanego przechodzącego prze punkty A(−2,2) i B(2,−6)leży na osi OY. a) wyznacz równanie okręgu
1
haniuta:
oblicz przekątną prostokąta o bokach 10cm i 6cm. Twierdzenie pitagorasa
1
haniuta:
Oblicz przekątną kwadratu o boku a. Twierdzenie pitagorasa
0
vercia09028:
udowodnij tożsamość trygonometryczną sinx+cosx=
√
2
cos(x−
π
4
)
0
magda12:
Oblicz stosując metodę podwajania a)5*23
3
Kasia:
a
3
=3 a
5
=10
0
vercia09028:
wyznacz zbiór wartości funkcji y=−sin
2
x + 4sinx+12
1
Kasia:
X
2
2x−4>0
2
Kasia:
X
3
−3X
2
+5x−15>
2
Funkcja kwadratowa:
kwotę 96 zł za zamówione pizze chlopcy mieli podzielić miedzy sobą w różnych częściach ale okazało się ze dwóch z nich nie ma pieniędzy. w tej sytuacji każdy zapłacił o 4 zł więcej niz
1
Kasia:
X
2
=4x
1
Kasia:
X
2
−9=0 X62 2x−4>0
0
Funkcja kwadratowa:
podaj liczbe naturalną dwu cfrową której suma cyfr jest równa 7 a iloczyn tej liczby przez cyfrę jej dziesiatek jest równy 102
5
Funkcja kwadratowa:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f, o której wiadomo, że;
1
Jacuś:
Znajdź cztery liczby,z których trzy pierwsze tworzą ciąg geometryczny , trzy ostatnie zaś ciąg arytmetyczny.Suma liczb pierwsze i czwartej równa jest 14.Suma drugiej i 3 równa jest 12.
0
pysia1993:
W równoległoboku dany jest kat ostry alfa i odległość k,l punktu przecięcia przekątnych nierównoległych boków. Wyznacz długości przekątnych równoległoboku.
0
Monika:
Dane są funkcje: f(x)= −x +4, h(x)= −x+2, g(x)= 1/2x +1. Oblicz dla jakich argumentów watości funkcji h są wieksze od wartości funkcji f i jednocześnie
1
meggan:
wykresy funkcji: y= 2x+2, y= 2x−2, y= −2x +2, y= −2x−2 zawierają boki pewnego czworokąta. Uzasadnij, że jest to romb. Oblicz jego pole.