matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nn
Dziaku:
Pomocyyyyy Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym a
n
:
3*2
2n
−5
1.) a
n
=
8*4
n
+ 5
2.) a
n
= U{3
n
−4
n+1
} {4
n+1
}
3
n
+1
3.) a
n
5*3
n
+6
4.)a
n
=
√
2n+4
−
√
2n
22 maj 16:53
Dziaku:
Pomoże ktoś
?
22 maj 18:07
Dziaku:
:(
22 maj 18:18
Dziaku:
Proszeo pomoc w podpunkcie 4 gdyz reszte udalo ii sie zrobic
22 maj 21:37
Gustlik:
Potraktuj to jak ułamek o mianowniku 1 i usunniewymierność z licznika:
√
2n+4
−
√
2n
√
2n+4
+
√
2n
a
n
=
*
=
1
√
2n+4
+
√
2n
2n+4−2n
4
=
=
√
2n+4
+
√
2n
√
2n+4
+
√
2n
Teraz już łatwo obliczyć granicę, myślę ze sobie poradzisz...
23 maj 00:00