t
vercia09028: wyznacz zbiór wartości funkcji y=−sin2x + 4sinx+12
22 maj 09:40
M:
17 mar 13:27
Krzysiek:
sin(x)=t
f(t)=−t
2+4t+12
Δ=64
Te rozwiązania odpadaja
jak podejśc do tego? dziękuję
17 mar 16:53
wredulus_pospolitus:
heee
f(x) = −sin2x + 4sinx + 12 = −(sin2x − 4sinx −12) = −(sin2x − 4sinx + 4 − 16) =
= −(sinx − 2)2 + 16
i na podstawie tego mamy zbiór wartości
17 mar 17:05
Krzysiek:
Ja dopiero to biore.
A to nie było jakoś że zbiorem wartości bedzie zbior wartosci funkcji kwadratowej?
Prosze sie nie denerwowac jesli cos zle mysle

dziękuję
17 mar 17:11
wredulus_pospolitus:
nie bardzo rozumiem o co się pytasz
17 mar 18:03
Mila:

cd 16:53
y=−sin
2x + 4sinx+12
1) f(t)=−t
2+4t+12 − parabola skierowana w dół
t∊<−1,1>
2∉(−1,1)
2)
zatem liczymy wartości na końcach przedziału: [f(t) rosnąca dla t∊<−1,1> ]
f(−1)=7,f(1)=15
3) zbiór wartości:
7≤y≤15
17 mar 18:04
Krzysiek:
Dziękuje za wytłumaczenie
17 mar 18:14
wredulus_pospolitus:
@Miluś ... zapomniałaś o sprawdzeniu czy xwierzchołka czy jest w badanym przedziale.
Krzysiek − gdyby xw ∊ (−1;1) to także yw trza by było wyliczyć
17 mar 18:19
wredulus_pospolitus:
sorki Miluś ... niezauważyłem, że wyliczylaś x
w
17 mar 18:19
Krzysiek:
Tak juz rozumiem .
Kiedys własnie tez Pani pokazywala na necie z funkcja wykładnicza ale zapomniałem dlatego
zapytałem
17 mar 18:23