matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ROZWIĄŻ RÓWNANIE
panek:
7
x
− 14*7
−
x
=5
22 maj 21:58
panek:
pomoże ktoś?
22 maj 22:03
ziomek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1698.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
zobacz tu. Nie mam zbytnio pojęcia jak to rozwiązać ale tam w linku zdaje się były podobne przykłady, może Ci pomoże.
22 maj 22:13
Eta:
7
x
=t,
t >0
1
7
−x
=
t
14
t−
=5
t
t
2
−5t−14=0 , Δ=81 t= 7 v t= −2 < 0 −−− odrzucamy 7
x
= 7 => x= 1
22 maj 22:27
panek:
Dzięki! rzeczywiście...
22 maj 22:34