Funkcja liniowa z parametrem
GaGa: Wyznacz te wartości parametru m dla którego miejsce zerowe :
f(x) = 2x − |m+2| jest liczbą mniejszą od 4
f(x)=(m2 +1)x+3m jest liczbą większą od 0
22 maj 20:51
dooominisia: Trzeba rozpisać wartość bezwzględną i rozważyć dwa przypadki
1.m∊(−∞,−2)
y=2x+m+2
2x+m+2=0
2x=−m−2
x=(−m−2)/2
(−m−2)/2<4
−m−2<8
−m<10
m>−10 i m∊(−∞,−2) więcm∊(−10,−2)
Spr: wybieram liczbę należącą do przedziału np. −8
2x−6=0
2x=6
x=3 co jest<4
2. m∊≤−2,∞)
2x−m−2=0
2x=m+2
x=(m+2)/2
(m+2)/2<4
m+2<8
m<6 i m∊<−2,∞)
więc m∊<−2,6)
Spr: np. m=5
2x=7
x=3,5 co jest<4
odp: 1 suma 2(rozwiązanie)
czyli m∊<−2,6) suma (−10,−2)
więc rozwiązamie ostateczne: m∊(−10,6)
23 maj 10:58