Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku O
pysia1993:

Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku O. Mając AB = c oraz kąty α i β zaznaczone na
rysunku, znajdź AC = b i BC = a
22 maj 10:43
Anna:

γ = 360
0 −(α + β)
Stosując wzór sinusów:
| | c | | a | | b | |
|
| = |
| = |
| |
| | sin2γ | | sin2β | | sin2α | |
| | csin2β | | csin2α | |
Stąd: a = |
| , b = |
| |
| | sin2γ | | sin2γ | |
22 maj 11:24
pysia1993: Dziekuje za pomoc.
22 maj 11:47
Anna: Przepraszam, jest tu jeden błąd. Przecież kąt środkowy jest 2 razy
większy od kąta
wpisanego opartego na tym samym łuku. Dlatego,
pysiu1993 popraw sobie, proszę, wszędzie,
gdzie jest:
| | α | | β | | γ | |
2α, 2β, 2γ na: |
| , |
| , |
| . Wybacz, w pośpiechu pomyliłam tak oczywistą rzecz. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
22 maj 13:11
pysia1993: dobrze.

nic sie nie stało

jeszcze raz dziękuje.
22 maj 13:15
Anna:
22 maj 13:19
pysia1993: a umiesz Aniu takie zadanie:
W trojkacie ABC dane sa BC = a i katy beta i gama. Wyznacz dlugosci odcinkow wycietych z
dwusiecznych tego trojkata przez jego brzeg.?!
te zadania są takie głupie...
22 maj 13:22