| |x−2|−2 | −x | |||
Jeżeli mam y= | i obliczyłam z tego dwa wzory. Pierwszy ma postać y= | , a | ||
| x−3 | x−3 |
| x−4 | ||
druga y= | . Więc jak narysować wykres funkcji wymiernej z wartościami bezwzględnymi? | |
| x−3 |
| −x | −(x−3)−3 | −3 | ||||
I wykres: y = | = | = −1 + | ||||
| x−3 | x−3 | x−3 |
| −3 | ||
Czyli rysujesz hiperbolę o równaniu y = | i przesuwasz o wektor [3, −1]. | |
| x |
| x−4 | (x−3)−1 | −1 | ||||
II wykres: y = | = | = 1 + | ||||
| x−3 | x−3 | x−3 |
| −1 | ||
Czyli rysujesz hiperbolę o równaniu y = | i przesuwasz o wektor [3,1]. | |
| x |
| −1 | ||
A gdy cały wzór jest w module, np. y=| | −2| | |
| x+3 |
| −1 | ||
To wtedy całą część wykresu | −2, który znajduje się pod osią OX, odbijasz nad tą oś. | |
| x+3 |