funkcja homograficzna, wyznaczanie osi symetrii
janek: jak się wyznacza równania osi symetrii w funkcji homograficznej?
wezmy np. takie zadanie:
f(x)=2x+3x+4
wiem jak wyznaczyć śr. symetrii, dziedzine etc.. ale mam problem z w/w osią symetrii, proszę o
objaśnienie
22 maj 19:41
janek: a, jeśli można to również monotoniczność funkcji jak się zapisuje, tzn o co chodzi w tym w
ogole.
dziękuję
22 maj 19:43
janek: podbijam, na prawdę bardzo pilne
22 maj 20:48
Ireneusz: Na początku musisz przekształcić wykres funkcji:
Teraz możesz sobie narysować wykres i z niego odczytać przedziały monotoniczności oraz
dziedzinę.
22 maj 21:23
janek: no tak, ale jak wyznaczyc osie symetrii, od czego to zalezy, jak je zapisac?
s=(−4,2) asymptoty x=−4 y=2
22 maj 23:45
Anna: Już Ci piszę.
22 maj 23:52
Anna: Sprawa osi symetrii.
Hiperbola podstawowa (o środku symetrii (0,0) ) ma dwie osie symetrii: y=x i y= −x.
Osie symetrii wykresu o środku symetrii (−4,2) będą prostymi równoległymi do wymienionych,
przechodzącymi przez ten punkt.
Czyli : wyznaczam oś symetrii równoległą do osi y = x.
y = ax+b, a=1, (−4,2)
Po podstawieniu: 2 = −4 + b , stąd b = 6,
czyli szukana oś symetrii ma równanie: y = x + 6.
Analogicznie z osią równoległą do osi y = −x :
y = ax+b, a = −1, (−4,2)
2=4+b ⇒ b= −2
Druga oś symetrii ma równanie: y = −x −2 .
23 maj 00:00