iNTRYGUJACE ZADANIE
Funkcja kwadratowa: kwotę 96 zł za zamówione pizze chlopcy mieli podzielić miedzy sobą w różnych częściach ale
okazało się ze dwóch z nich nie ma pieniędzy. w tej sytuacji każdy zapłacił o 4 zł więcej niz
powinien.Oblicz ilu kolegów jadło pizze i ile złotych każdy z nich powinien zapłacić.
Liczyłam liczylam i nie wiem co dalej zacięłam się ulożylam układ równań;
(y− ilość chłopców x− ilość kasy jaką mieli zaplacić)
96=yx
96=(y−2)(x+4) czy to jest dobrze

póżniej z obliczeń wyszło mi
96=xy+ 4y−2x−4
96=xy(więc za xy wstawilam 96)
96=96+4y−2x−4
4=4y−2x ( NIE WIEM CO DALEJ I CZY TO CO ZROBILAM JEST DOBRZE POMOCY DZIĘKI Z GÓRY