Równanie z wartością bezwzględną
Pepsi2092: Równanie z wartością bezwzględną: |x+1| − |x|=0 jak ktoś może to prosze o udzielenie
wskazówek.
22 maj 18:14
Dziaku: Robisz dwa przypadki dla x≥0 oraz x<0
22 maj 18:18
Pepsi2092: No czaje, że korzystam z definicji wartosci bezwzględnej, ale jak 2 tylko przypadki jak jeszcze
jest |x+1| to chyba 4 przypadki jak już coś, ale myślałem ,że da się jakoś to na skróty obejść
tak jak w równaniach typu |x−2|+|x+2|=4 , wyznaczasz miejsca zerowe i ciśniesz na przedziałach
a potem suma ze wszystkich rozwiazań i po wszystkim.
22 maj 18:22
bart: robisz trzy przypadki

x∊(−
∞,−1) u <−1,0) u <0,+
∞)
22 maj 18:26
bart: lub..
|x+1|=|x|
hmmm..?
22 maj 18:27
Pepsi2092: Ok

Dzięki wielkie
bart, czyli tam gdzie |x| przyjmuję, że miejsce zerowe jest 0?
22 maj 18:28
bart: tak
22 maj 18:30
bart: |x+1|=|x| przemysl to
22 maj 18:30
Pepsi2092: Ja Ci zrobie jak to po mojemu powinno wygladać a Ty sprawdzisz mi najwyzej
22 maj 18:34
Pepsi2092: |x+1| − |x|=0
Miejsca zerowe to: −1,0 , w obu przypadkach funkcja jest rosnąca bo x jest dodatni, zatem
rozwiązuję równanie w 3 przedziałach: (−∞,−1) ; <−1,0) ; <0,∞).
1.(−∞,−1)
x+1<0 , więc |x+1|= −x−1
x<0, więc |x|= −x
|x+1| − |x|=0
−x−1+x=0
−1≠0 −− sprzeczne, wiec nie ma rozwiazań w tym przedziale, x∊∅
2.<−1,0)
x+1≥0, więc |x+1|= (x+1)
x<0, więc |x|= −x
|x+1| − |x|=0
x+1+x=0
2x=−1||\2
| | 1 | | 1 | |
x=− |
| − spełnia warunek i liczba x=− |
| jest rozwiązaniem równania w tym |
| | 2 | | 2 | |
przedziale.
3.<0,∞)
x+1>0, więc |x+1|= (x+1)
x≥0, więc |x|= x
|x+1| − |x|=0
x+1−x=0
1≠0 sprzeczne, czyli w tym przedziale x∊∅
| | 1 | |
Zatem rozwiązanie tego równania to suma rozwiazań z 1,2,3 , więc tylko liczba − |
| jest |
| | 2 | |
rozwiazaniem |x+1| − |x|=0.
Myślę, że tak ale sprawdź
bart jak możesz
22 maj 18:48
bart: no pasuje
22 maj 20:28
Grześ: brawo... sposób taki naokoło, że hej.. jest o wiele szybszy, który bart chyba sugerował, nie
jestem pewny.
Korzystamy z zależności, że jeśli mamy:
|a|=|b|, to wtedy:
a=b lub a=−b
czyli:
|x+1|=|x|
x+1=x lub x+1=−x
1=0 2x=−1, czyli x=−1/2
sprzeczne
22 maj 20:43
hrthrthtrht: Ω∞∫→⇒
10 wrz 16:13
i tyle:
| | 1 | |
|x − 1| = |x| ⇒ x = |
| i tyle  |
| | 2 | |
10 wrz 16:19
Mila:
|x+1| − |x|=0 ⇔
|x+1|=|x| /
2 ( obie strony są dodatnie.)
x
2+2x+1=x
2
2x=−1
10 wrz 16:25