równanie płaszczyzny
azam31: Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty: P1=(1,1,1), P2=(1,−1,0),
P3=(2,1,3)
22 maj 11:53
AS: Sposób 1
Szukane równanie płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Podstawić za x,y,z współrzędne kolejnych punktów i rozwiązać
układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
Wynik końcowy to: 4*x + y − 2*z − 3 = 0
Sposób 2
Podaję przykład,według tego proszę rozwiązywać
Płaszczyzna przez trzy punkty
Trzy punkty
A(x1,y1,z1) B(x2,y2,z2) C(x3,y3,z3) np. A(1,2,0) B(0,2,–1) C(1,1,1)
Współrzędne wektorów ax = x2 – x1 , ay = y2 − y1 itd.
AB = [ax,ay,az] ax = –1 ay = 0 az = –1
AC = [bx,by,bz] bx = 0 by = –1 bz = 1
Iloczyn wektorowy
| i j k | | i j k |
| ax ay az | | –1 0 –1 |
| bx by bz | | 0 –1 1 |
Współczynniki
wx = ay*bz – by*az wx = –1
wy = az*bx – ax*bz wy = 1
wz = ax*by – ay*bx wz = 1
Równanie pł.
wx*(x – x1) + wy*(y – y1) + w*(z – z1) = 0
–1*(x – 1) + 1*(y – 2) + 1*(z – 0) = 0
Wynik x – y – z + 1 = 0
22 maj 12:47
azam31: P1P2 = (0,−2,−1)
P1P3 = (1,0,2)
|i j k|
|0 −2 −1| = −4i + j −2k
|1 0 2|
Wyszło mi −4x + y − 2z + 5 = 0
Gdzie popełniłem błąd? Nie mogę go znaleźć
22 maj 16:33
AS:
Wartość wyznacznika: −4i − j + 2k
22 maj 17:14
azam31: A tak, racja
24 maj 16:46