matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
;):
Jaką liczbę należy wstawić w miejsce k, aby rozwiązaniem równania :
4−kx
2x − k
5
+ x =
, była liczba
?
5
2
6
22 maj 22:51
Kejt:
5
podstawić za 'x'
i policzyć 'k'...?
6
22 maj 22:53
;):
nie wychodzi mi to
22 maj 22:57
Kejt:
mi wyszło k=−2,4..
22 maj 23:02
;):
ja chyba źle podstawiam
22 maj 23:13
Anna:
5
4 −
k
6
5
5
2*
−k
6
+
=
/*30
5
6
2
5
5
6(4 −
k) +25 = 15(
− k)
6
3
24 − 5k +25 = 25 − 15k 10k = −24 ⇒ k = −2,4
23 maj 00:25