Pole rombu
meggan: wykresy funkcji: y= 2x+2, y= 2x−2, y= −2x +2, y= −2x−2 zawierają boki pewnego czworokąta.
Uzasadnij, że jest to romb. Oblicz jego pole.
22 maj 00:17
dooominisia:

Romb to figura mająca pary boków równoległe i wszystkie boki równej długości.
Na przykład kolor zielony to prosta o równaniu y=−2x+2
różowy y=−2x−2
szary y=2x−2
czerwony y=2x+2
(Rysunek wykonany tak mniej więcej)
Na podstawie współczynników kierunkowych stwierdzam, ża parych boków są równoległe ze względu
na współczynnik kierunkowy(a1=a2)
Pozostaje stwierdzić tylko czy pary bokąw są takiej samej długości. Można to stwierdzić np.
wyznaczając punkty przecięcia prostych(porównać równania prostych) a potem skorzystać ze wzoru
na długość odcinka. Gdy będziemy mieli wyliczone współrzędne punktów będziemy mogli wyliczyć
długość przekątnych, a potem podstawić do wzoru na pole(P=1/2*e*f gdzie:e,f−długości
przekątnych rombu)
22 maj 18:07