wyznacz wzór ciagu
Kasia: a3=3
a5=10
22 maj 09:45
oaxoaxoax: Masz na mysli a3=3
a5=10 ?
I jaki to ciąg? geometryczny czy arytmetyczny ?
22 maj 10:30
linka :D: Właśnie musisz napisać o jaki ciąg chodzi

Czy o arytmetyczny i geometryczny
22 maj 11:28
linka :D: Jeżeli o arytmetyczny:
3 = a1 + (3−1)r
10 = a1 + (5−1)r
3 = a1 + 2r / * (−1)
10 = a1 + 4r
−3 = −a1 − 2r
10 = a1 + 4r
2r = 7 / :2
r = 3,5
10 − 4r = a1
a1 = 10 − 4 * 3,5
a1 = 10 − 14
a1 = −4
an = −4 + (n−1)* 3,5
an = −4 + 3,5 n − 3,5
an = 3,5 n − 7,5
22 maj 11:34