matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartość funkcji trygonometrycznych
Star:
11
wartość ctg(−
π) wynosi ?
6
22 maj 16:13
M:
17 mar 13:00
Krzysiek:
ctg(−U{11}[6]π)=ctg(−330
o
)=−ctg(330
o
) −ctg(330
o
)=−ctg(1*180+150)=−ctg(150
o
) ctg(150
o
)=ctg(90
o
+60
o
)=−tg60
o
=−
√
3
−ctg(150
o
)=−(−tg60
o
)=−(−
√
3
)=
√
3
11
ctg(−
π)=
√
3
6
17 mar 13:22
misiek:
11
π
π
ctg(−
π)=ctg(−2π+
)= ctg
=
√
3
6
6
6
17 mar 22:04