wartość bezwzględna
Mateusz: Witam
Mam problem z zadaniem, Pani od matematyki całkiem mi namieszała i już w ogóle nie wiem o co
biega.
Mam przykład z wartości bezwzględnej i mam wyznaczyć xE.
|x − 1| < 3.5
x−1 < 3.5 x−1< −3.5
x< 4.5 x < −2.5
xE (−2.5 , 4.5)
Czy ten przykład jest dobrze zrobiony?
Gdyż w ogóle nie mam pojęcia kiedy zmienia się znaki <, > .
Dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam
22 maj 22:16
22 maj 22:18
22 maj 22:20
Mateusz: no właśnie tak samo myślę, a przykład który podałem jest przepisany wprost z tablicy na lekcji
matematyki

i w żadnym z przykładów znaki się nie zmieniają.
Jestem już skołowany całkiem..
22 maj 22:20
ziomek: słuchaj olej ten zeszyt jak chcesz to zrób to co jest na stronce i popatrz na przykłady bo jest
coś nie tak z tym zeszytem. jak coś pisz na forum pomogę bo to proste.
22 maj 22:22
Mateusz: Dzięki za radę, wolę zrobić tak jak jest na tej stronie gdyż niejednokrotnie dzięki niej
dostawałem w miarę dobre oceny z matmy.
Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam
22 maj 22:25
ziomek: jak brakuje Ci teorii to siegnij po książke z wydawnictwa Pazdro z matmy
http://www.pazdro.com.pl/
Jak nauczyciela nie rozumiesz i generalnie masz tyly z teorii tak w podręczniku praktycznie jak
do barana tłumaczą jak podstawiać do wzorów i wyjaśniają do czego co jest (są i do liceum i
do gimanzjów zależy gdzie chodzisz)
+ ich zbiory to będziesz dobrze przygotowany na lekcje.
22 maj 22:33
Gustlik: Oprocz Pazdry są jeszcze dwa inne dobre wydawnictwa:
1. Podkowa −
http://www.podkowa.gda.pl , autorki m.in. Alicja Cewe i Halina Nahorska, zbiory zadań maturalnych mają
odpowiedzi do wszystkich zadań i wskazówki, polecam tablice matematyczne z tego wydawnictwa −
moim zdaniem rewelacja,
2. Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe (GOW) −
http://www.gwo.pl/ − książki i zbiory zadań z cyklu "Matematyka z
plusem", najlepiej zakres podstawowy z rozszerzonym.
Ja korzystam najczęściej z tych trzech właśnie wydawnictw − Pazdro, Podkowa i GOW.
23 maj 01:10
ziomek:
Popieram Gustlik. Patrząc na to jako uczeń.. posiadam i testowałem sam na sobie i najbardziej
podchodzą mi te 2 pierwsze.
1.W książkach Pazdro idze się nauczyć sporo ponad program i masz pozbierane wszystkie definicje
w 1 miejscu,bardzo dużo teorii (nie jest to stos samych zadań), treści takie jak analiza
matematyczna przerzucona została na odseparowany podręcznik co też uznam za plus. Książki
bardziej polecam dla kogoś kto zdaje rozszerzenie i chce znać dobrze matmę.Zbiory mają dość
trudne..Dobrze działa również z zbiorami Kiełbasy i CKA 2200 zadań tom 2 rozszerzony.
2.W najnowszych książkach z Podkowy też jest ciekawie i w bardzo prosty sposób ułożone treści z
tego co zauważyłem najnowszy podręcznik maksymalnie dopasowali do aktualnych wymagań CKE i nie
znajdziemy nic ponad program. Przytaczają definicje i tłumaczą na przykładowych zadaniach,
dużo ich całkiem jak na podręcznik, no i wiele przytoczonych rysunków do wytłumaczenia jak coś
"działa".Zbiory mają b.dobre.
3.Jedynie nigdy nie mogłem zrozumieć co nauczyciele widzą w podręcznikach GWO.
Miałem całą podstawówkę i polowe szkoły średniej....nie idzie w nich niczego znaleźć z teorii i
definicjii ,bo wszystko jest porozrzucane.Mało przytoczonych przykładów.Zaletą dla mnie było
podczas korzystania z nich że same w sobie miałby bardzo dużo zadań które można było sobie
porozwiązywać. Tak..dla mnie to dobry zbiór zadań a nie podręcznik..Nie dla każdego to jest
dobre, jak nie łapie od razu teorii i nie nadaje się dla klas słabych/przeciętnych bo nie
każdy zrozumie nauczyciela na lekcji a w podręczniku tym raczej za wiele nie poczyta.
23 maj 16:02
Gustlik: Podkowa miała od zawsze dobre książki, a zw łaszcza zbiory zadań, oprócz dwóch najnowszych
zbiorów zadań, mam trzy starsze książki (rok 2002 i wcześniejsze) − zadanka pomysłowe − w
jednym zadaniu masz np. równanie kwadratowe z parametrem, trygonometrię (bo parametrem jest
np. sinα), logarytmy, bo wplatane zostało do tego równanie logarytmiczne, do tego wmieszne np.
ciągi liczbowe. Tak wiec kilka działów w jedny zadaniu. Cisnę z tych zadań uczniów zdajacych
maturę rozszerzoną. Natomiast te dwie najnowsze książki z Podkowy to są u mnie na podstawach.
Tak więc uczę wiecej niż wymaga program, bo chcę, żeby moi uczniowie cos umieli. Plan minimum
to nie dla mnie.
Jeżeli chodzi o książki, to najsłabsza jest dla mnie seria podręczników Nowej Ery "Matematyka −
prosto do matury". Tam jest plan minimum, ani o milimetr ponad podstawę programową, wszystko
spłycone na maxa. Jeszcze książka dla I klasy jest względna, ale dwie następne − poziom
kiepściutki. A najbardziej spłycone działy to wielomiany, geometria analityczna i
prawdopodobieństwo. Zapomnij o schemacie Hornera, zapomnij o wektorach, zapomnij o
kombinatoryce, wszystkie zadania z prawdopodobieństwa rozwiązywane krzakoterapią. A zawiera
zadania, w których te "rozszerzone" metody się przydają. A niestety te metody, choć
przerzucone na rozszerzenia ułatwiają zdanie matury, nawet na poziomie podstawowym. Jedyny
dobrze omówiony temat to procent składany − tam jest on lepiej pokazany niż w innych
wydawnictwach.
Dobra jest natomiast Nowa Era dla rozszerzeń. Tam są rzeczywiście ciekawsze zadania.
Powiem krótko: program jest za przeproszeniem do d.... , zwłaszcza na podstawach. To udawanie
uczenia matematyki. Odnoszę wrażenie, że osoba, która układała ten program to jakiś marny
urzędniczyna, gryzipiórek który skończył LO w czasach, gdy matura z matmy nie była obowiązkowa
i on oczywiście matmy nie zdawał, skończył studia na jakiś nędznym kierunku typu administracja
albo stosunki międzynarodowe, aby zdobyć te trzy literki przed nazwiskiem, po znajomości
dostał pracę w MEN i teraz udaje mądrego.
27 maj 01:22
ziomek: Gustlik polecam jeżeli uczysz klasy do rozszerzenia taki zbiorek o którym wspomniałem CKA tom 2
rozszerzony. Jest świetny. Jedynie co to cena.. 50 zł~ ale warto.
http://www.wydawnictwocka.pl/index.php?id=43&podkat=44&podkat1=58
Zadania podobne do tych co znajdziemy w A.Kiełbasie tylko mniej zagmatwane rachunkowo i
bardzo ciekawe.Łatwiejsze zadania są na poziomie tegorocznej matury rozszerzonej. Jak skończę
A.Kiełbasę do września tego roku to będę go robić na razie leży na mojej półce.
Zadań jest bardzo dużo do wyboru ( 900 ) i wszystkie rozwiązane w całości+zawierają wskazówki.
Autorzy dodali "trudniejsze" zadania z oryginalnych arkuszy maturalnych CKE które są oznaczone+
troche zadań z */** które są ponad program.
Co do tego programu niektórych rzeczy na trzeźwo dlaczego tak jest to ułożone nie da się
zrozumieć... ostatnio jak miałem prawdopodobieństwa mój nauczyciel też serwował nam
krzakoterapie i nie rozumiem takich ludzi... jeszcze perfidnie"zrób metodą drzewka" nie dość
że nie omówił kombinatoryki przez co było by łatwiej to dawał zadania takie że na kartce to
się nie mieściło , chyba że ktoś sobie A4 przyniósł z domu..
Natomiast mam pytanie do Ciebie orientujesz się albo masz kumpla fizyka którego mógłbyś zapytać
w szkole jakie zbiory (nie licząc operonu bo jest marny) były by b.dobre do rozszerzenia z
fizyki? Mam Chyla/Mendla nowego 2010 ale to trochę za mało jak chcem wycisnąć 80~%.Coś w miarę
aktualne bez konieczności stosowania analizy matematycznej/dostępne jeszcze w księgarniach
zawierające same zadania średnie i trudne otwarte i wszystkie działy do matury.Byłbym
wdzięczny za informacje. Jak skończę matmę robić to będę próbować z fizyką zobaczymy czy się
uda.
28 maj 14:03