fggfh
pysia1993:

Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku O. Mając AB = c oraz kąty α i β zaznaczone na
rysunku, znajdź AC = b i BC = a
22 maj 10:43
Godzio:
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie ABO:
c
2 = R
2 + R
2 − 2R
2cos(180 − (α + β) )
c
2 = 2R
2 + 2R
2cos(α + β)
c
2 = 2R
2(1 + cos(α + β) )
Teraz w trójkącie BCO :
a
2 = 2R
2 − 2R
2cosβ
| | c2 | | c2cosβ | |
a2 = |
| − |
| |
| | 1 + cos(α + β) | | 1 + cos(α + β) | |
| | c2(1 − cosβ) | |
a2 = |
| |
| | 1 + cos(α + β) | |
| | c√1 − cosβ | |
a = |
| |
| | √1 + cos(α + β) | |
Analogicznie wylicz b
22 maj 11:48
Godzio:
[P[Anna] rozwiązała prościej więc na moje rozwiązanie nie patrz

pomijając że powinno być
360 − (α + β) i wtedy znak cosinusa się nie zmienia
22 maj 11:49
pysia1993: Dobrze. dzieki wielkie za pomoc.
22 maj 11:56
pysia1993: A umiesz takie zadanie.:
W trojkacie ABC dane sa BC = a i katy beta i gama. Wyznacz dlugosci odcinkow wycietych z
dwusiecznych tego trojkata przez jego brzeg.?!
z gory dziekuje za pomoc.
22 maj 12:03
Godzio:

To chyba o ten odcinki chodzi hmmm, masz do tego odp ? Wyliczę i się sprawdzi
22 maj 12:06
pysia1993: Wlasnie kurde nie ma odpowiedzi. bo dal nam na kartce wydrukowane zadania...
22 maj 12:17
Godzio: Ten czerwony odcinek wyszedł mi:
| | | |
| + |
| |
| | | | 1 | | sin(β + γ)cos( |
| (γ − β)) | | | 2 | |
| |
Więc chyba nie o to chodzi
22 maj 12:17
pysia1993: Ja nie mam pojecia... wgl nie czaje tych zadan...
22 maj 12:23