Nie wiem jak:(
;): W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 5 większa od cyfry jedności.
Jeżeli przestawimy te cyfry i wstawimy między nie 0 to otrzymamy liczbę trzycyfrową o 135
większą od dwucyfrowej.
Jaka liczba dwucyfrowa spełnia te warunki?
22 maj 20:24
;): Pomóżcie:(
22 maj 20:46
Eta:
10*x + (x −5) −−−−szukana liczba dwucyfrowa
100(x −5) +0+ x −−− liczba trzycyfrowa o przestawionych cyfrach i z zerem na drugim
miejscu
100(x−5) +x= 11x −5+135
dokończ .........
otrzymasz
x= 7, to szukaną liczbą jest 72
22 maj 21:06
;): a skąd te 72?
22 maj 22:40
Kejt: 7−5=2
22 maj 22:42
Kejt: 7−5=2
22 maj 22:42
Eta:
22 maj 22:50