Definicje Fukcnji Tryg
Natychmiastowy:

a= 5
√2
b= 3
√5
c= ?
1. Definicje funkcji trygonometrycznych kąta alfa ( zaznaczony kropkami na obrazku )
sin alfa =
cos alfa =
tg alfa =
ctg alfa =
potrzebuje pomocy zeby ktos wytlumaczyl mi jak robic tego typu zadania. Jutro mam zaliczenie a
kompkletnie nic nie umiem. Prosze o pomoc!
22 maj 13:46
Kejt: najpierw oblicz 'c' z twierdzenia Pitagorasa.
22 maj 13:46
Nie jestem mądry:
22 maj 13:49
Nie jestem mądry: w porę żeś się zabrał za naukę
22 maj 13:50
Natychmiastowy: ile wynosi c?
22 maj 13:58
Nie jestem mądry: c2= 50+45=95 ⇒ c= √95
22 maj 13:59
Kejt: twierdzenia Pitagorasa nawet nie rozumiesz? ratunku..
(5√2)2=(3√5)2+c2
25*2=9*5+c2
50=45+c2
c2=5
c=√5
22 maj 14:00
Kejt: a tak w ogóle..to zależy dla którego rysunku..
22 maj 14:01
Nie jestem mądry: a to na swój rysunek patrzyłem
22 maj 14:01
Nie jestem mądry: a w ogóle to raczej mój rysunek jest poprawny... bo zazwyczaj kąt alfa jest na przeciwko boku a
beta na przeciwko b i td..
22 maj 14:03
Kejt: teoretycznie tak..chyba, że miał taki rysunek przy zadaniu..
22 maj 14:04
Natychmiastowy: Wedlug rys. Nie jestem madry.
Tak?
22 maj 14:11
Nie jestem mądry: nie
22 maj 14:13
Natychmiastowy: Rysunek mialem taki jak Ty, tylko podabne bylo B i C zamiast A i zadanie robilem podstawiajac
pod twoj rysunek, moje dane.
22 maj 14:13
Natychmiastowy: Dlaczego nie?
22 maj 14:14
Kejt: zdecyduj się..wymiary wziąłeś ze swojego rysunku a piszesz, że z drugiego.. i pokręciłeś coś
przy cotangensie..
22 maj 14:15
Nie jestem mądry: Dobra...
według mojego rysunku i a=5
√2 b= 3
√5 c=
√5
22 maj 14:16
Natychmiastowy: bo nie moge polapac sie z tymi przykladami zeby napisac w ulamku i pod pierwsitakiem i zle
napisalem. Ctg powinen byc jak Tg tylko na odwrot.
22 maj 14:17
Kejt: ale jak według Twojego jeśli przeciwprostokątna, czyli u Ciebie 'c', musi być najdłuższa?
22 maj 14:18
Nie jestem mądry: Teraz według twojego rysunku:
a= 5
√2 b= 3
√5 c=
√5
Chyba już wszystko jest jasne
22 maj 14:20
Natychmiastowy: nie nie nie, wszystlko jest zle, bo przekrecilem rysunek. wszystko od nowa
22 maj 14:21
Nie jestem mądry:
22 maj 14:23
Natychmiastowy:

A= ?
B= 3
√5
C= 5
√2
cosα= U{B}{C
22 maj 14:27
Nie jestem mądry: teraz znajdz z tw pitagorasa A i podstaw
22 maj 14:29
Natychmiastowy: wychodzi mi 95
22 maj 14:34
Kejt: źle..
22 maj 14:35
Natychmiastowy: A=(3√5)2 + {5√2)2
50=45+c2
c2=5
c=√5
22 maj 14:39
Natychmiastowy: A2=(3√5)2 + {5√2)2
A2=(9*5) + (25*2)
A2= 45 + 50
A2= 95
22 maj 14:40
Nie jestem mądry: a2= c2 − b2
22 maj 14:41
Natychmiastowy: to pierwsze wyslalo sie przez przypadek. Wiec jezeli A2 jest rowne 95, to a= ?
22 maj 14:41
Natychmiastowy: a nie a2 + b2 = c2 ?
22 maj 14:42
Nie jestem mądry: Dobrze a teraz wylicz z tego a...
a2= c2−b2
22 maj 14:43
Natychmiastowy: A2 = {5√2)2 − (3√5)2
A2 = 25*2 − 9*5
A2 = 50 − 45
A2 = 5
A2 = √5
22 maj 14:50
Nie jestem mądry: tak
22 maj 14:51
22 maj 14:55