matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
t
vercia09028:
udowodnij tożsamość trygonometryczną sinx+cosx=
√
2
cos(x−
π
4
)
22 maj 09:53
M:
17 mar 13:27
Krzysiek:
cos(x)=sin(π/2−x)
x+(π/2−x)
x−(π/2−x)
sin(x)+sin(π/2)−x)= 2sin
*cos
=
2
2
π
π
√
2
π
=2sin
*cos(x−
)=2*
*cos(x−
)=
4
4
2
4
π
=
√
2
cos(x−
)
4
17 mar 13:42