1. (Podobieństwo) W trapezie ABCD (AB||CD, |AB|>|CD|), dwusieczna kąta wewnętrznego o
wierzchołku B jest prostopadła do ramienia AD i dzieli je w stosunku 2:1, licząc od
wierzchołka A. Oblicz stosunek pola trójkąta powstałego w wyniku podziału trapezu przez tę
dwusieczną do pola powstałego czworokąta.
2. Odcinki o długościach 2√3, 3−√3, 3√2 są bokami trójkąta. Oblicz promień okręgu
opisanego na tym trójkącie.
Dodam, że ja rozwiązałem te zadanka, ale jestem ciekaw, jak Wy sobie z tym poradzicie
Miłego rozwiązywania
Dodam, że te zadania podyktowała jedna z nauczycielek LO na poziomie... PODSTAWOWYM
!
| a | ||
R= | , dobry pomysł? | |
| 2sin |
1. Dobrze zaznaczyłem dane?

| niebieskie | |
| czerwone |
| P(Δ) | 8 | |||
1/ odp: | = | |||
| P(czworokąta) | 7 |
ide spać , Dobranoc
nie poddawaj się , to nie jest takie trudne zadanko
..... Dobranoc
?
Fajne zadanka, jak na podstawy, co
?
I nawet mam arkusz rozszerzony i tam
właśnie jest to zadanie, a dokładnie w "Próbnych arkuszach maturalnych" Oficyny Edukacyjnej,
więc to zadanie zostawię niech inni myślą, ale drugie chętnie zrobię
| 8 | ||
wyszedł | , więc jest dobrze. | |
| 7 |
Ja tak to zrobiłem:
Trójkąty ABE i BEF są przystające (k,b,k)
Więc |ED| = |DF| = x
Z podobieństwa DCF i ABF:
| a | x | a | 1 | ||||
= | ⇒ | = | ⇒ b = 4a | ||||
| b | 4x | b | 4 |
| 2x | ||
sinα = | ⇒ 2x = sinα * b | |
| b |
| 1 | 1 | |||
P1 = | * 2x * b * sinβ = | b2sinαsinβ = 8a2sinαsinβ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
P2 = | axsinβ = a2sinαsinβ | |
| 2 |
| P1 | 8 | ||
= | |||
| P3 | 7 |
2√3, 3−√3, 3√2
Z twierdzenia cosinusów:
12 − 6√3 = 12 + 18 − 12√6cosα
12√6cosα = 18 + 6√3
| 18 − 6√3 | (3 − √3)√6 | |||
cosα = | = | |||
| 12√6 | 12 |
| (12 − 6√3) * 6 | 2 − √3 | |||
cos2α = | = | |||
| 12 * 12 | 4 |
| 2 + √3 | ||
sin2α = 1 − cos2α = | ||
| 4 |
| 12 − 6√3 | 48 − 24√3 | |||
4R2 = | = | = 96 + 48√3 − 48√3 − 72 | ||
| sin2α | 2 + √3 |
ΔABE ~ ΔBEF ( bo są prostokatne i mają kąt α
zatem |EF| = |AE| = 2x i |AB|= BF|= a i |ED|= |DF|= x
| 4x | ||
ΔABF ~ ΔDCF w skali k= | = 4
| |
| x |
| 1 | ||
P(ΔDCF)= | *x*h2
| |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
P( czworokąta BECD)= P(ΔEBF) − P(ΔDCF)= x*h1 − | *x*h2= 4*xh2− | x*h2=
| ||
| 2 | 2 |
| 7 | ||
= | *x*h2
| |
| 2 |
| P(ΔABE) | 4*xh2 | 8 | ||||||||||
i teraz: | = | = | ||||||||||
| P(EBCD) |
| 7 |
| 4x | PABF | |||
Trójkąty ABF i DCF są podobne w skali | = 4 ⇒ | = 16 | ||
| 1x | PDCF |
| PABE | PABE | ||
= | = | ||
| PEBCD | PEBF − PDCF |
| 16 | ||||||||||||||
* | = | ||||||||||||||
| 16 |
| 8PABF | 8 | |||
= | = | |||
| 7PABF | 7 |
Zadanie 2 można na poziomie podstawowym rozwiązać np tak:
h2 + 18 − 6√2x +x2 = 12
h2 + x2 = 9 − 6√3 + 3 (*)
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 3−√3 | 12−6√3 | |||
18 − 6√2x = 6√6 ⇒ x = | ⇒ x2 = | = 6−3√3 | ||
| √2 | 2 |
| 1 | 3−√3 | 9 − 3√3 | ||||
PABC = | *3√2* | = | ||||
| 2 | √2 | 2 |
| (3−√3) * 2√3 * 3√2 | (3−√3) * 6√6 | ||||||||||||
R = | = | = √6 | |||||||||||
| 2*3(3−√3 |
| abc | ||
Długość promienia okręgu opisanego na trójkącie wyznaczyłem z zależności: R = | ||
| 4PΔ |
, zadania podobały mi się.