Wielościany - Pole całkowite i objętość
Tomek17: Proszę o pomóc, zostało mi tylko to zadanie.
Krawedz podstawy a jest krotsza o 1 od przekatnej sześcianu.. oblicz pole calkowite i objetosc
tego graniastosłupa
22 maj 18:01
bart: a+1=d
d=a
√3
a+1=a
√3 oblicz i podstaw pod wzor na objetosc i pole
22 maj 18:03
Tomek17: za bardzo nie wiem jak dalej się za to wsiąść, mógłbyś mnie jeszcze dalej nakierować
22 maj 18:06
bart: 1=a
√3−a
1=a(
√3−1}
i podstawiasz

wzorów jak nie znasz to poszukaj
22 maj 18:13
Tomek17: Źle mi wyszło

1=a
√3−a
1=a(
√3−1) / : (
√3−1)
a=
√3 +
12
Pc=6a
2
A wynik powinien być Pc=3(2+
√3)
22 maj 18:32
Tomek17: źle napisałem
Pc=6a
2
Pc=6
22 maj 18:40