Równanie i funkcja liniowa
Golibroda: Proszę o pomoc i wyjaśnienia jak dojść do rozwiązania w dwóch zadaniach.
1. Rozwiąż równanie 1+ I3x−2I = 4
2. Funkcja liniowa f(x)= − 3x − 1 przyjmuje wartości nieujemne gdy:
A. x ∊ <1/3; +∞)
B. x∊ (1/3; +∞)
C. x∊ (−∞; 1/3)
D. x∊ (−∞; 1/3>
Z góry dziękuję za pomoc.
22 maj 13:11
Nie jestem mądry: 2)
−3x−1 >0
−3x> 1
Nie wiem czy ja się mylę czy odpowiedzi
22 maj 13:17
Kejt: zero również jest nieujemne
22 maj 13:19
Kejt:
1+ I3x−2I = 4
|3x−2|=3
3x−2=3 ⋀ 3x−2=−3
itd..
22 maj 13:20
Golibroda: funckja linowa przyjmuje wartości nieujemne dla y≥0 więc chyba w trzeci nie może być >
22 maj 13:31
Kejt: mhm.. B i C z góry odpadają..
22 maj 13:33
Nie jestem mądry: no ale gdzie się podział minus w odpowiedziach ?
22 maj 13:34
Golibroda: Nie wiem, przepisałem dokładnie całe zadanie i nie było minusa w odpowiedziach
22 maj 13:37
Nie jestem mądry: gdyby było f(x)= 3x−1 a nie −3−1 to wszystko by się zgadzało ..
22 maj 13:41
Kejt: albo −3x+1..
22 maj 13:43
Golibroda: Widocznie w odpowiedziach jest błąd, bo sam też nie mogłem dojść do żadnego wyniku które są tam
podane.
Dzięki za pomoc
22 maj 13:43