Prosze Pomóżcie
Agula: Musze narysować ten wykres, ale nie wiem jak go jakoś uprościć czy coś więc prosze o jakies
wskazówki:
| | x | | x − IxI | |
f(x) = |
| + cos |
| |
| | IxI | | 2 | |
22 maj 16:55
dooominisia: Musisz wykorzystać rozpisanie wartości bezwzględnej, tzn rozwarzyć dwa przypadki
1. x≥0
2.x<0
22 maj 20:11
dooominisia: i w podanych przypadkach podstawić za wartość bezwzględną to się uprości wzór
22 maj 20:12
Eta:
1. x > 0, bo Df= R \ {0}
22 maj 20:14
Agula: nie rozumiem.
22 maj 20:37
Eta:

D
f= R \ {0}
| | x | | x −x | |
dla x >0 f(x) = |
| +cos |
| = 1 +cos0= 1+1=2
|
| | x | | 2 | |
| | x | | x+x | |
dla x<0 f(x)= |
| +cos |
| = −1 +cosx
|
| | −x | | 2 | |
{ 2 dla x >0
f(x) = {
{ cosx −1 dla x <0
22 maj 20:40