Zadanie na poziomie szkoły wyższej. Obliczyc iloczyn skalarny wektorowy.
Tina: Obliczyc iloczyn skalarny wektorow u=(4,−3)i v= (3+4√3, 4−3√3) oraz miarę kąta miedzy tymi
wektorami.
22 maj 22:50
Gustlik: u=(4,−3) i v= (3+4
√3, 4−3
√3)
u*v=4*(3+4
√3)+(−3)*(4−3
√3)=12+16
√3−12+9
√3=25
√3
|u|=
√42+(−3)2=
√16+9=
√25=5
|v|=
√(3+4√3)2+(4−3√3)2=
√9+24√3+48+16−24√3+27=
=
√100=10
| | u*v | | 25√3 | | 25√3 | | √3 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = |
| =0,0866
|
| | |u|*|v| | | 5*100 | | 500 | | 20 | |
α≈85
o
22 maj 23:01
Tina: dzieki

!
24 maj 00:31
ja\: tami zamiast 500 w mianowniku oczywiscie ma byv 50 i wyjdzie kat α30
29 lis 22:50