logarytmy
Monika: Ile wynosi wartość wyrażenia: log7(72 + 73) ?
22 maj 13:04
Anna: Piszę
22 maj 13:13
Nie jestem mądry: log7(7*56)= log77+ log756= 1+ log77+log78= 2+ log78
22 maj 13:13
Monika: Dlaczego 56?
22 maj 13:15
Anna: log7(72+73) = x
Z def. log.: 7x = 72+73
7x = 72(1+7) /:72
7x−2 = 8 Logarytmujemy obustronnie:
(x−2)log77 = log78
x−2 = log78 ⇒ x = 2+log78
22 maj 13:17
Nie jestem mądry: 56 bo :
49+343= 392 a 392 : 7 = 56 ⇒ 56*7
22 maj 13:18
Monika: Nie jestem mądry skąd tam wziąłeś 56? Twój sposób łatwiejszy
22 maj 13:18
Monika: A dlaczego podzieliłeś?
22 maj 13:19
Monika: ok, już wiem niedopatrzenie
22 maj 13:19
Nie jestem mądry: Podzieliłem bo wiem że log
77 = 1

a ze wzorów na logarytmy wiem że
log
a( b*c)= log
ab+ log
ac
22 maj 13:21
kasix: log7 49*log5 125=
20 sty 12:43
Jerzy:
2*3 = 6
20 sty 12:47