Pomocy!!!!
Funkcja kwadratowa: Napisz wzór funkcji kwadratowej f, o której wiadomo, że;
a) jednym z miejsc zerowych jest liczba 2, największa jej wartość jest równa 5 i jest ona
malejąca w przedziale <3,+
∞) ,a rosnąca w przedziale (−
∞, 3>,
b) suma miejsc zerowych jest rowna 8, a suma odwrotnści miejsc zerowych jest rowna 2/3 oraz
f(0)=24
c) f(1)= 0 i a najmniejszą wartość funkcja f ma dla argumentu x=−1 , a wykres funkcji
przechodzi przez punkt o współrzędnych (2,5)
d) przedział<2 +
∞) jest maxymalnym przedzialem, w którym funkcja jest malejąca, a w przedziale
<−8;−7> ma największą wartość y max= −24 oraz jednym z miejsc zerowych jest liczba 5,
e) wyraz wolny c= 5 oraz zacjodzi równość f(x+1)−f(x)−8x=3 , gdy xε R
f) miejscami zerowymi są liczby ! oraz
3 i wykresem jest parabola styczna do prostej o
równaniu y=−4
PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU CHOCIAZ JEDNEGO PODPUNKTU NAPROWADZENIE NA ROZWIĄZANIE NAPRAWDĘ
NIE WIEM JAK TO ZROBIĆ POMOCY

DZIĘKI Z GÓRY TYM KTÓRZY CHCA MI POMÓC
22 maj 08:56
dooominisia:

odnośnie podpunktu a
w 2 miejsce zerowe
największa wartość =3→x wierzchołkowe=3, a y wierzchołkowe możemy odczytać z informacji o
przedziałach w których funkcja jest rosnąca i malejąca, więc W(3,5)
Równanie w którym a<0 ma posatć:
ax
2+bx+c=f(x)
Musimy teraz ułożyć trzy równania:
f(2)=0
f(3)=5
(i ze wzorów na x wierzchołkowe): −b/2a=3
Trzeba rozwiążać układ równań tzn. wyznaczyć z trzeciego równania b i podstawić do pierwszego i
drugiego równania. Otzrymamy:
a=−5
b=30
c=−40
22 maj 15:49
dooominisia: b)Równanie również ma postać: ax2+bx+c=f(x)
nazleży skorzystać ze wzorów Vitae:
x1+x2=−b/a
x1*x2=c/a
Układamy układ równań:
Pierwsze równanie:
x1+x2=8
Więc:
−b/a=8
Drugie równanie trzeba przekształcić:
1/x1+1/x2=2/3
1/x1+1/x2=(x2/(x1*x2))+(x1/(xa*x2))=(x1+x2)/(x1*x2)→mam nadzieję ze dzięki nawiasom będzie
bardzoej czytelne
Więc drugie równanie ma postać:
(x1+x2)/(x1*x2)=2/3
−b/a:c/a=−b/a*a/c=−b/c
Więc:
−b/c=2/3
I ostatnie równanie układamy na podstawie informacji:
f(0)=24, więc a*0+b*o+c=24 więc c=24
Należy również rozwiązać układ równań i podstawić do ax2+bx+c=f(x)
22 maj 16:02
dooominisia: c) również układ równań:
f(1)=0
−b/2a=−1
f(2)=5
Więc:
a+b+c=0
b=2a
4a+2b+c=5
Należy podstawić do pierwszego i tzreciego równania drugie równanie i powinno wyjść
22 maj 16:06
;): a)
xw = 3 yw = 5
x1 = 2
6 = 2 + x2
x2 = 4
f(x) = a(x − 2)(x − 4)
−a = 5
a = −5
f(x) = −5(x − 2)(x − 4)
22 maj 16:07
FUNKCAJA: DZIĘKUJĘ
22 maj 18:51
maniek: 52 elo
24 lut 13:54
Krzysiek: Zapytaj siostrzenca z podstawowki
24 lut 15:09
Eta:
tyle co 9log35
24 lut 15:14