353
fizyczna: W pracowni fizycznej znajduje się kilka lup powiększających odpowiednio: 4,6 i 8 razy.
Nauczyciel zlecił uczniowi, by ten schował je do odpowiednich pudeł. Na pudełkach podano
wartości zdolności skupiających przyrządów odpowiednio: 12D, 28D i 34D. Czy pudełka prawidłowo
opisują znajdujące się przyrządy optyczne?
22 maj 14:55
fizyczna: Pomocy
22 maj 15:56
fizyczna: Pomocy
22 maj 16:33
fizyczna: Pomocy
22 maj 17:56
fizyczna: W sumie mam pomysł.
22 maj 18:14
fizyczna:
Coś z tych wzorów wykorzystać?
22 maj 18:20
hwdtel:
12D−tak ,28D−tak,34D−nie
4x−tak 8x−tak 6x−nie
[D=25 cm]
22 maj 18:28
fizyczna: Jak przekształcić ten wzór do takiej formy:
22 maj 18:29
fizyczna: Ale jak to sprawdziłeś?
22 maj 18:30
fizyczna: Halo
22 maj 18:34
fizyczna: pf = d + 1
pf − 1 = d / : d
22 maj 18:37
22 maj 18:38
fizyczna: Pomocy
22 maj 18:44
fizyczna: d = 4D
Coś tu nie gra

Błagam o pomoc
22 maj 18:46
fizyczna: Niech ktoś napisze jak to sprawdzić
22 maj 18:50
fizyczna: Pomocy
22 maj 18:57
Łobuz:
Cóż to za bezprzedmiotowa dyskusja.hwdtel podał prawidłową odpowiedż
22 maj 19:09
fizyczna: Ale nie wiem jak on do tego doszedł
22 maj 19:10
fizyczna: Mógłbyś mi napisać jak on to zrobił?
22 maj 19:11
22 maj 19:37
hwdtel:
Zapamiętaj! p=1+0,25*Z
p−powiększenie , Z−zdolność zbierająca(w dioptriach)
Czyli soczewka o zdolności skupiającej Z=12 D[dioptria nie posiada wymiaru],powiększa
4 razy,a o zdolności zbierającej Z=28 D? [p=1 +0,25*28]
Po prostu,żadna filozofia.Nawet konował,czy nawet znachor zrozumie Idę o zakład ,że wreście
pojmujesz fizyczna
23 maj 08:09