POMOCY
XYZ: Na egzaminie z matematyki uczeń miał do rozwiązania 20 zadań.
Za każde dobre rozwiązane zadanie uczeń otrzymał 5 pkt, a za źle rozwiązane tracił 3 pkt.
Ile zadań rozwiązał dobrze, a ile źle, jeśli otrzymał 36 pkt?
22 maj 20:11
;): Pomoże ktoś?
22 maj 20:46
Ireneusz: 12 dobrze i 8 źle
22 maj 20:50
;): A jak to obliczyłeś
22 maj 20:56
Ireneusz: W pamięci. Tak dobrałem sobie liczby, żeby wyszedł wynik i w sumie się nie zastanawiałem nad
zapisem.
22 maj 21:01
Ireneusz: x− zadania rozwiązane poprawnie
y− zadania rozwiązane błędnie
−3(20−x)+5x=36
−60+3x+5x=36
8x=96
x=12
y=20−x=20−12=8
22 maj 21:12
Ezzskkdd dfmv cf36 : zsflvclcm ck klhldlvlfv vb0 .3601+0
22 maj 21:15
Ezzskkdd dfmv cf36 : sassojdfed2
22 maj 21:16
Ezzskkdd dfmv cf36 : do; ;flzw

spdplrlvlb ln;n ;gockdleocx

, ?mo iurfhcvm
22 maj 21:16
Ezzskkdd dfmv cf36 : zap;slclxldlv ?
22 maj 21:16
Ezzskkdd dfmv cf36 : zawd d,klvkb Zaslsl ?ZwlcN3
22 maj 21:16
Ezzskkdd dfmv cf36 : Eosls ssxlxldll lflflvllfll,hllsllcxllsl xdlxcldldfldclsdldldlcldlflfc
ldclfldlfdlcfldlcfldldldflp ;s;ldd?36
22 maj 21:17
Ireneusz: Pana nade mną uprasza się o wyłączenie komputera i o przygotowanie się na jutrzejsze lekcje w
podstawówce.
22 maj 21:18
Ezzskkdd dfmv cf36 : xzkcn dngvkfbhk jkljgv ngnjyh
22 maj 21:19
Ezzskkdd dfmv cf36 : Ezalalsooao kdkhglovlhl lvh zlsdpvph;y;uphphpnp b
lggllglglflclddflddflvlfflvlldlldlclkbghlblfcfl l lvlvlblgl lglfb lc,g,xksldfl lljiljln
lnnnhn/ ?36lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllsssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
sdsssssssssssssssssssssssssssssssssssss
ssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss36sss36
22 maj 21:20
Ewelina: Na egzamienie z matematyki uczeń miał do rozwiązania 20 zadań. Za każde dobrze rozwiązane
zadanie uczeń otrzymał 5punktów, a za źle rozwiązane zadanie tracił 3 punkty. Ile zadań
rozwiązał dobrze, a ile źle, jeśli otrzymał:
a) 60 punktów, b) 36 punktów, c) 4 punkty?
kto wytłumaczy jak to rozwiązać
13 sty 17:12
Dominik: zapisac podobne uklady rownan jak byly wyzej:
x − ilosc dobrze rozwiazanych zadan
20 − x − ilosc zle rozwiazanych zadan
5x − 3(20 − x) = 60
juz tlumacze. 5 punktow * ilosc dobrze wykonanych zadan − 3 punkty * ilosc zadan wykonanych zle
= razem 60 punktow. jasne?
13 sty 17:17
Ewelina: nie rozumiem jak to zrobić
13 sty 17:21
l: x−ilość poprawnych odpowiedzi
y−ilość błędnych odpowiedzi
a)
x+y=20 // *3
5x−3y=60
3x+3y=60
5x−3y=60
8x=120x
x=15
y=5
b)
x+y=20 // *3
5x−3y=36
3x+3y=60
5x−3y=36
8x=96
x=12
y=8
c)
x+y=20 // *3
5x−3y=4
3x+3y=60
5x−3y=4
8x=64
x=8
y=12
13 sty 17:22
l: odejmujesz 3y ,ponieważ te 3 punkty się traci
13 sty 17:23
l: Rozumiesz?
13 sty 17:23
Ewelina: a to 8x

w przykładzie a) to skąd się wzieło
13 sty 17:29
Dominik: tam jest blad. 8x = 120. dodano rownania stronami. umiesz rozwiazywac uklady rownan metoda
przeciwnych wspolczynnikow?
13 sty 17:30
l: 3x+3y=60
5x−3y=60
ten przykład liczysz metodą przeciwnych współczynników
13 sty 17:30
l: dzięki Dominik. Masz rację,musiałam z rozpędu napisać x
13 sty 17:32
Ewelina: w przykładzie b) też jest ta metoda ?
13 sty 17:35
l: tak
13 sty 17:38
Ewelina: nie wiem skąd się wzieło x=8 i y=12 w przykładzie b i c już na koniec
13 sty 17:43
l: miałaś metodę przeciwnych współczynników?
13 sty 17:49
Ewelina: tak
13 sty 17:50
l: a więc powinnaś widzieć,że to się sumuje w pionie
13 sty 17:51
l: to coś jakby
3x+3y=60
+ + +
5x−3y=36
3x+5x=8x
3y+(−3y)=0
60+36=96
z tego
8x=96
13 sty 17:53
Ewelina: a już wiem o co chodzi

dziękuje!
13 sty 17:56
l: 8x=96 dzielisz obustronnie przez 8 i wychodzi ci
x=12
i ten wynik podstawiasz do x+y=20
12+y=20
y=20
13 sty 17:57
l: nie ma sprawy
13 sty 17:58
l: przed chwiłą miałobyć y=8 ,zamiast y=20
13 sty 17:59
Ewelina: to rozumiem ale mi chodzi o to że tam jest x=12 , y=8 oto bardziej mi chodziło
13 sty 18:00
l: czyli,że czego nie rozumiesz
13 sty 18:07
Ewelina: w przykładzie b jak się podzieli obustronnie no to wyjdzie x=12ale nie wiem jak wyliczyć to y=8
13 sty 18:10
l: i ten wynik podstawiasz do pierwszego działania x+y=20
12+y=20
y=8
13 sty 18:13
13 sty 18:22
l: to nic,czasami każdy ma problemy z matmą i po prostu trzeba to zrozumieć
13 sty 18:24
Ewelina: ja mam ogromne

przede mną jeszcze jedno zadanie . We wtorek mam z tego sprawdzian .:(
13 sty 18:26
l: jakbyś jeszcze czegoś nie wiedziała,to pisz,spróbuje pomóc
13 sty 18:28
Ewelina: Ojciec podzielił ziemię pomiędzy trzech synów. Pierwszemu dał 1/3 majątkui 1ha, drugiemu 3/7
reszty i 1ha, a trzeciemu 2/3 tego co zostało i dał ostatni hektar. ile hektarów ziemi
otrzymał każdy zsynów i jaki duży był majątek ?
13 sty 18:34
Ewelina: chodzisz do gimnazjum
13 sty 18:39
l: nie,do liceum
13 sty 18:43
Ewelina:
13 sty 18:50
l: x−cały majątek
1 syn− 13x + 1
2 syn − 37* (x−13x+1)+1 = 37* (23x +1)+ 1= 27x + 137
3 syn− 23 * (x−27x + 137)+1 =
13 sty 19:15
l: kapujesz to?
13 sty 19:15
l: | | 2 | | 5 | | 3 | | 10 | | 20 | |
3 syn− |
| * ( |
| + 1 |
| ) + 1 = |
| + 1 |
| |
| | 3 | | 7 | | 7 | | 21 | | 21 | |
13 sty 19:25
l: | | 10 | | 20 | |
sorki,zapomniałam wpisać x powinno być 3 syn − |
| x + 1 |
| |
| | 21 | | 21 | |
13 sty 19:26
Ewelina: 2 syn − 37* (x−13x+1)+1 = 37* (23x +1)+ 1= 27x + 137 o co w tym chodzi?
13 sty 19:31
Ewelina: ok rozumiem
13 sty 19:45
Julka :) : Zna może ktoś stronkę z wszystkimi poprawnie wykonanymi zadaniami z ćwiczeń dla klasy 6?
10 wrz 19:01
Julka :) : Zna może ktoś stronkę z wszystkimi poprawnie wykonanymi zadaniami z ćwiczeń dla klasy 6?
10 wrz 19:01