matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Twierdzenie pitagorasa
haniuta:
oblicz przekątną prostokąta o bokach 10cm i 6cm. Twierdzenie pitagorasa
22 maj 09:55
dero2005:
a = 10 cm b = 6 cm d = ? d
2
= a
2
+ b
2
= 10
2
+ 6
2
= 100 + 36 = 136 d =
√
136
= 2
√
34
22 maj 10:17